ØKT RISIKO: Hvert sjette brystkrefttilfelle blant røykerne eller hvert niende brystkrefttilfelle i befolkningen kunne vært unngått der kvinnene ikke røyket. Foto: Colourbox

345 brystkrefttilfeller kunne vært unngått årlig

345 kvinner kunne unngått brystkreft årlig dersom kvinnene stumpet røyken, viser ny, norsk forskning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Vi har beregnet at 345 brystkrefttilfeller årlig kunne vært unngått hvis kvinnene ikke røykte, sier Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved UiT Norges arktiske universitet, som er førsteforfatter på studien.

Hun er overrasket over omfanget, som vil si at hvert sjette brystkrefttilfelle blant røykerne eller hvert niende brystkrefttilfelle i befolkningen kunne vært unngått.

Første studie
Ifølge forskerne er dette den første studien internasjonalt som anslår hvor mange brystkrefttilfeller som kan tilskrives røyking. Studien tar utgangspunkt i den norske «Kvinner og kreft»-studien, der data fra over 130.000 norske kvinner fra hele landet er samlet inn mellom 1991 og 2007.

FORSKEREN: Antall år med røyking før kvinnen får sitt første barn betyr mye for samlet risiko, påpeker forsker Inger Torhild Gram ved UiT. Foto: Privat

Kvinnene ble blant annet stilt spørsmål om de røyker, hvor mye, hvor ofte og hvor lenge. Forskerne fulgte kvinnene frem til år 2012. Da hadde 4132 kvinner fått konstatert brystkreft.

Røyking før barn øker risikoen
I Norge har det vært en økning i brystkrefttilfeller de siste 50 årene, og i 2012 ble nær 3000 kvinner diagnostisert med brystkreft. Brystkreft er dermed den hyppigste kreftsykdommen blant norske kvinner. Norske kvinner som røyker daglig er redusert fra 32 prosent i 1970 til 21 prosent i 2015.

De som røyker har 21 prosent større risiko for å få brystkreft enn de som aldri har røykt, viser studien. Gram påpeker at dette er et område hvor kvinnene, og spesielt de unge jentene, selv kan gjøre mye for å redusere egen risiko.

I studien kommer det frem at risikoen for brystkreft øker med antall år en kvinne har røykt. Resultatene viser også at det betyr mye hvor mange av disse årene som er røykt før kvinnen har fått sitt første barn.

– Kvinner som har røykt i mer enn fem år før de fikk sitt første barn har allerede 23 prosent større risiko for å få brystkreft selv om de ikke hadde røykt så mange år totalt, sier Gram.

– Ikke vent med røykeslutt
Når det gjelder å forebygge brystkreft sier professoren at det er viktig at helsepersonell oppfordrer unge kvinner til å stumpe røyken nå, og ikke vente til de planlegger å bli gravide

– Det viktigste budskapet er til tenåringsjenter som røyker, men som sier de skal slutte når de får barn. Hvis de begynner å røyke når de er 16 år og får barn først når de er 30 år, har brystvevet allerede blitt eksponert for røyking i mange år og de har økt risikoen sin for brystkreft unødvendig, sier Gram.

Årsaken til at man er ekstra utsatt før første barnefødsel skyldes at brystvevet ikke er fullstendig utviklet, og dermed mindre motstandsdyktig for kreftfremkallende stoffer.

«Våre funn støtter oppfatningen om at den globale kreftbelastningen på grunn av røyking er betydelig undervurdert. Resultatene understreker behovet for å øke den globale innsatsen for å stoppe tobakksindustrien i å rekruttere tenåringsjenter til å røyke. Vår studie viser at antall brystkrefttilfeller som kan forebygges på verdensbasis er enorme», skriver studieforfatterne i artikkelen som nylig er publisert i British Journal of Cancer.

Powered by Labrador CMS