– Vi er i dialog med de største EPJ-leverandørene på både sykehus og hos fastleger, sier Bjørn Guldvog. Foto:

Helsedirektoratets anbefalinger blir lettere tilgjengelig

Helsedirektoratet digitaliserer nå sine retningslinjer og veiledere. De vil også etter hvert bli tilgjengelige gjennom elektroniske pasientjournaler.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsedirektoratet går bort fra PDF som hovedformat, og over til digitalt format.

– Det betyr at det blir lettere for legene å bruke retningslinjene vi lager. Det blir enklere å søke i dem, og det skal også etter hvert bli mulig å koble dataene til pasientjournalene i sykehusene og hos fastlegene, sier helsedirektør Bjørn Guldvog.

Har vært vanskelig tilgjengelige
Planen er at en lege skal kunne skrive inn en diagnosekode i EPJ-systemet, og så få opp en oversikt over hvilke retningslinjer som finnes. Slik er det ikke i dag.

– Mange sier at retningslinjene våre er gode, men de har i liten grad blitt implementert fordi de har vært vanskelig tilgjengelige. Det har vært tungvint å søke i PDF-ene, og de har i realiteten vært mer som rapporter. Nå vil det bli en mye lavere terskel for å finne fram, og dermed håper vi også at retningslinjene i større grad blir implementert, sier Guldvog.

Automatisk oppdatering
Nå pågår arbeidet med å digitalisere retningslinjer, veiledere og pakkeforløp.
Helsedirektoratet publiserer de nye versjonene via en API-løsning, det betegner et grensesnitt i en programvare, som gjør at deler av innholdet kan leses fra en annen programvare.

– Det betyr at vi legger inn retningslinjene i en åpen database, og hos alle de som er tilkoblet vil det skje en automatisk oppdatering når vi oppdaterer våre retningslinjer, sier Guldvog.

Forenkling
Dette innebærer en stor forenkling for de som skal formidle retningslinjene.

– Nå slipper man også å lure på om man har siste versjon av retningslinjene, sier Guldvog.

NEL (Norsk elektronisk legehåndbok) har allerede begynt å publisere det som er klart i API-løsningen. Pakkeforløp for kreft og Diagnosespesifikk sykmeldingsveileder er foreløpig tilgjengelig gjennom NEL.

Dialog med EPJ-leverandører
– Vi er i dialog med de største EPJ-leverandørene på både sykehus og hos fastleger, og får en vurdering fra dem rett over sommeren på hvordan dette skal integreres, sier Guldvog.

Av 51 nasjonale faglige retningslinjer er så langt seks digitalisert.
Innen høsten 2017 skal mellom 30 og 40 nye retningslinjer og veiledere digitaliseres. Alle nye produkter som blir utviklet heretter vil bli laget i digitalt format.

– Øyeblikkelig oppdatering
Ingard Løge, redaktør for NEL, sier det er en stor forbedring at retningslinjer og veiledere nå blir digitalisert.

– Når Helsedirektoratet nå bruker API-løsningen kan vi kode oss inn og presentere elementer fra Helsedirektoratets retningslinjer i våre artikler. Idet Helsedirektoratet gjør oppdateringer, skjer det samme hos oss. Det er et kjempestort framskritt, vi har brukt mye ressurser på å følge med på når Helsedirektoratet gjør endringer, sier Løge.

Plukker fortsatt ut
Han påpeker at NEL fortsatt vil plukke ut det som er aller viktigst for legene, og linke inn til retningslinjene derfra.

– I alle år har vi brukt Helsedirektoratets dokumenter som kilde. Men når de nå blir digitalisert, blir de mer tilgjengelige, og fremfor alt raskere oppdatert hos oss, sier han.

Viktig for allmennlegene
Spesielt er det viktig for allmennlegene å ha enkel tilgang på retningslinjer, mener han.

– Allmennlegene skal behandle alle slags lidelser, og det er en umulig oppgave å ha dette i hodet. Med dette senkes terskelen for implementering ved at allmennlegen kan finne og lese retningslinjenes anbefalinger i løpet av sekunder, sier han.

Powered by Labrador CMS