Norsk alkoholpolitikk er i europeisk målestokk restriktiv, men likevel mindre restriktiv enn enkelte fylker i Texas. Foto: Colourbox

Alkoholpolitikk påvirket folkehelsen

En studie som nylig ble publisert i BMJ viser at alkoholpolitiske virkemidler kan påvirke helsetilstanden i befolkningen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I studien har forskerne sammenlignet ulike fylker i Texas. I noen av fylkene er det forbud mot alkoholsalg, i andre fylker er lovgivningen liberal.

Studien i BMJ har spesielt sett på relasjonen mellom alkoholbruk og kardiovaskulær sykdom.

Mer hjerteflimmer, mindre infarkt
Hovedkonklusjonene er at lettere tilgang på alkohol var assosiert med mer alkoholmisbruk, leversykdom og hjerteflimmer, men med mindre hjerteinfarkt.

Noen av fylkene gikk over fra å ha en streng lovgivning til liberal lovgivning. Denne endringen førte til økning i alkoholmisbruk, leversykdom, hjerteflimmer og hjertesvikt, men man så ingen endring i forekomsten av hjerteinfarkt.

– Interessant studie
Over en million pasienter, alle over 21 år, som ble innlagt på sykehus i perioden 2005 til 2010 deltok i studien.

Ingeborg Rossow, forsker ved Folkehelseinstituttets avdeling for rusmiddeltiltak, sier dette er en svært interessant artikkel.

– Den har et godt studiedesign for å belyse mulige effekter av alkoholpolitiske virkemidler på helseskader i befolkningen, sier Rossow.

Fokus på hjertesykdom
Hun påpeker at forfatterne finner at en liberalisering av alkoholpolitikken fra fullstendig salgsforbud til ingen salgsrestriksjoner øker omfanget av sykehusinnleggelser for alkoholrelaterte sykdommer og for hjertesvikt og hjerteflimmer, men ikke for hjerteinfarkt.

– De diskuterer funnene nesten utelukkende mht hjertesykdom, og de viser til den faglige diskusjonen om hvorvidt et moderat alkoholkonsum har en beskyttende effekt på hjertesykdom, sier Rossow.

Ikke for enkeltindivider
Hun mener likevel at denne studien ikke kan belyse hvorvidt noen individer har helsegevinster av sitt alkoholforbruk.

– Den kan kun si noe om helseeffektene for hele befolkningen i et fylke, påpeker hun.

Restriktivt i Norge
– Kan man trekke noen sammenligninger til norsk alkoholpolitikk fra denne studien?

– Norsk alkoholpolitikk, er i europeisk målestokk restriktiv. Men den er likevel mindre restriktiv enn enkelte fylker i Texas, og begrunnelsen for de restriktive virkemidlene her til lands er nettopp å begrense omfanget av alkoholskader i befolkningen. Både de skadene man utsetter seg selv for, og de skadene man kan påføre andre, sier Rossow.

Powered by Labrador CMS