Det var ikke mer infeksjoner hos de av pasientene som ble operert på intensiven enn blant de på operasjonsstua, ifølge studien. Foto: Colourbox

Like trygt å operere på intensiven

Å operere pasienter med åpen buk på intensiven er like trygt som å gjøre det på operasjonsstua, viser ny studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hos noen pasienter kan man ikke lukke buken etter operasjon, fordi dette ville skapt et for høyt trykk i bukhulen.

Disse pasientene trenger mange operasjoner i løpet av sykehusinnleggelsen.
En ny studie publisert i Critical Care viser at det er like trygt å gjøre disse operasjonene på intensivavdelingen som å flytte pasienten til operasjonsstua.

Enklere på intensiven
Det har lenge pågått en diskusjon om denne saken i miljøet.

– Vi ønsker ofte å gjøre disse operasjonene på intensiven, der pasientene ligger, for å spare tid og penger. En operasjonsstue må bestilles lenge i forveien, og det er mye enklere å gjøre operasjonene der pasienten allerede er, sier Arne Seternes, kirurg ved St. Olavs Hospital og førsteforfatter på studien.

Ikke mer infeksjoner
Man har vært bekymret for om det er sterilt nok på intensivavdelingen til at operasjonene kan gjøres der.

– Vår studie viser at det ikke er noe problem. Det var ikke mer infeksjoner hos de av pasientene som ble operert på intensiven enn blant de på operasjonsstua. Det var heller ikke høyere dødelighet, sier Seternes.

I tillegg sparte sykehuset ca 6.500 kroner per prosedyre ved å gjøre inngrepet på intensivavdelingen istedenfor på operasjonsstua.

Viktig kunnskap
113 pasienter med 960 operasjoner deltok i studien. De ble inkludert i perioden oktober 2006 til juni 2014.

42 pasienter hadde alle sine operasjoner i operasjonsstuer, 22 på intensiven og 34 pasienter hadde operasjonene både på intensiven og på operasjonsstua.

– På St. Olavs Hospital har vi mellom 10 og 20 pasienter med denne problemstillingen hvert år. Det er ikke veldig mange, men for oss som jobber med dette, er det viktig å vite at det er trygt å gjøre operasjonene på intensivavdelingen, sier Seternes.

Powered by Labrador CMS