Hent ut potensialet!

Helsenæringen er et helt sentralt svar på omstillingsbehovet i norsk økonomi. Med et svært høyt forskningsbidrag og stor eksportandel har den et enormt potensial.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nina Solli, regiondirektør i NHO Oslo og Akershus
FOR FØRSTE GANG har aktører innen helseindustrien i Norge gått sammen for å utarbeide en rapport for å beskrive hele helsenæringen i tall. Rapporten, «Verdiskaping i helsenæringen» av Menon Economics, dokumenterer store vekstmuligheter.
Norge er godt rustet til å utvikle en global helseindustri. Vi har et ledende helsevesen, etablerte helsemiljøer med stor eksport, gründere med internasjonale ambisjoner samt mye forsknings- og utviklingsaktivitet i sektoren.
VEKSTEN. Verdiskapingen i helsenæringen fordoblet seg fra 2004-2014. Veksten må antas å bli minst like høy de neste ti årene. Helseindustrien eksporterte for hele 20 milliarder kroner i 2015 og åtte av ti bedrifter har internasjonale ambisjoner. Én av tre vil bli verdensledende innenfor eget marked.
Næringslivet kan komme med viktige svar på helse‐ og omsorgsutfordringene de neste tiårene. 90 prosent av de ansatte i helsesektoren jobber i dag i behandlingsleddet av helsesektoren. Kun syv prosent jobber i selve helseindustrien, som omfatter private aktører innen legemiddel, diagnostikk, medtech, helse-IKT og spesialleverandører.
Med en kommende eldrebølge er det en utbredt oppfatning at den høye veksten i helsesektoren ikke er bærekraftig. Vi har ikke nok varme hender.
TEKNOLOGIEN. Behovet for helsetjenester må reduseres gjennom forebygging og teknologi. Dette har man gjort i prosjektet «Velferdsteknologi i sentrum» i Oslo, der fire bydeler har innført nye teknologiske metoder i helsesektoren, redusert antallet innleggelser med 19 prosent og redusert antallet liggedøgn og polikliniske konsultasjoner med om lag en tredel. Dette er en god start.
Vi har gode eksempler på småbedrifter som har vokst i samarbeid med offensive kommuner, som satser på velferdsteknologi. Hospital IT AS har jobbet med utvikling av velferdsteknologi til blant andre Kampen Omsorg+ i 2008. Nå har denne bedriften leveranse i større skala til Oslo og andre kommuner. Dignio AS leverer velferdsteknologiske løsninger til bydelene St. Hanshaugen, Gamle Oslo, Sagene og Grünerløkka. Sensio AS leverer mye av teknologien i prestisjeprosjektet for hjemmeboende eldre i seniorboliger, helsehus og sykehjem, i Fredrikstad.
POTENSIALET. Næringen har et enormt potensial, men de private møter mange barrierer. Det kan være tilknyttet offentlige virkemidler, bevilgninger, regelverk, infrastruktur, offentlige anskaffelser etc. Menon-rapporten viser at tilgang på kapital er den største flaskehalsen for at helseindustrien skal videreutvikles.
Helsenæringen gir opplagt verdiskaping og samfunnsøkonomiske gevinster. NHO oppfatter at det er bred politisk enighet om målsettingene i regjeringens initiativ «HelseOmsorg21». Ambisjonene er at helse skal være et næringspolitisk satsingsområde. Det er viktig at regjeringens HelseOmsorg21-melding følges opp med konkrete satsinger som stimulerer næringsutvikling i helse- og omsorgssektoren.
BARRIERENE. NHO-fellesskapet organiserer selskaper fra hele verdikjeden innenfor helse- og velferdsmarkedet; leverandører av helsetjenester, teknologi- og kunnskapsaktører, legemiddelprodusenter, næringsklynger, industri- og utstyrsaktører, konsulenter, arkitekter og byggenæringen.
Sammen med berørte lands- og bransjeforeninger arbeider NHO for å fjerne barrierene som bedriftene møter. Vi skal være et talerør for hele helsenæringen og for hele verdikjeden. NHO vil gjøre det lettere å lykkes som helsebedrift i Norge.
Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS