Unge bor på sykehjem mot sin vilje

I fjor bodde 122 funksjonshemmede personer i alderen 18-49 år på sykehjem, og 20 av disse bodde der mot sin vilje. Det fremgår av nye tall LHL Hjerneslag har hentet inn fra Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KREVER OPPRYDDING: – Det er kommunene som har ansvaret for å gi nødvendig helsehjelp til den enkelte, men de står imidlertid fritt til selv å vurdere hvordan tjenesten skal organiseres. Nå må det ryddes opp i dette slik at det blir samsvar mellom nasjonale politiske intensjoner og kommunal praksis, krever generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag. Foto: LHL

Ifølge LHL Hjerneslag sine tall fra Helsedirektoratet viser at for de siste ti årene var det i 2009 høyest andel funksjonshemmede i alderen 18-49 år som var innlagt på sykehjem mot sin vilje. Da ønsket 32 av 137 å flytte.

I fjor gjaldt dette 20 av 122 unge funksjonshemmede som var innlagt på sykehjem, mens tallene året før var 30 av 134.

– Selv om det i antall ikke er veldig mange, er det alvorlig nok for dem det gjelder. Og selv om antallet har gått riktig vei siden 2012, er antallet fortsatt for høyt, sier generalsekretær Tommy Skar i LHL Hjerneslag i en pressemelding.

Han utfordrer helse- og omsorgsministeren og kommunal- og moderniseringsministeren å svare på hva de vil gjøre med dette.

Flytteplaner for 7 av 20
LHL Hjerneslag skriver i pressemeldingen at ut fra oversikten fra Helsedirektoratet foreligger det konkrete flytteplaner for 7 av de 20 registrert i fjor med ønske om å flytte fra sykehjemmet.

– Stortinget har siden siste halvdel av 1990-tallet gitt en rekke pålegg om at unge funksjonshemmede skal ut av eldreinstitusjoner, og dette var en målsetting som skulle nås innen 2005. Hvert år må Helsedirektoratet fortelle til Helse- og omsorgsdepartementet at målet ikke er nådd. Saken er at selv om stortingspolitikere har en god intensjon, er ikke den fulgt opp med en individuell rett til å velge et annet tjenestetilbud enn sykehjem, sier Skar.

Ifølge LHL Hjerneslag skal Helsedirektoratet hvert år innen 15. juni rapportere til Helse- og omsorgsdepartementet hvor mange unge personer fordelt på kommunenivå som er innskrevet for langtidsopphold i institusjon, hvor mange av disse personene som ønsker et annet botilbud og hvilke planer kommunen har for flytting av disse.

Powered by Labrador CMS