TRYGG BLODGIVING: Data fra utlandet viser at karanteneregelen på 12 måneder, det vil si at menn ikke kan ha hatt sex med menn i løpet av siste året, ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring. Foto: Colourbox Foto:

Åpner for at homofile kan bli blodgivere

– Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges, sier divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter at flere land har åpnet for at homofile kan få gi blod, endres nå også regelverket i Norge, ifølge Helsedirektoratet.

I dag får ikke homofile være blodgivere. Dette begrunnes med høyere forekomst av hiv-smitte blant menn som har sex med menn og at det har ikke vært tilstrekkelig at homofile lever i stabile parforhold. Også andre risikogrupper er i dag utestengt fra å bli blodgivere i Norge.

Fra 2010 har flere land i Europa og Nord-Amerika endret sine kriterier slik at menn som har sex med menn kan aksepteres som blodgivere når det har gått minst 12 måneder siden siste seksuelle kontakt med en mann.

Nå viser tilgjengelige data at karanteneregelen på 12 måneder for disse ikke har ført til økt hiv-smitte ved blodoverføring, melder Helsedirektoratet.

Drøftes med blodgivertjenesten
– Sikkerhet ved blodoverføring er viktig. Dokumentasjonen tilsier nå at det er trygt for mottakere av blod dersom kriteriene følges. Så kan det være at vi på et tidspunkt får bedre tester som gjør det mulig å ytterligere utvide adgangen ytterlig til å gi blod, uttaler divisjonsdirektør Johan Torgersen.

Implementering vil skje etter drøfting med blodgivertjenesten.

Powered by Labrador CMS