PRØVER IGJEN: Folkehelseinstituttet lyser snarlig ut nytt anbud for kombinasjonsvaksine mot difteri, tetanus, kikhoste, polio, hib og hepatitt B (DTP-IPV-Hib-HepB) til bruk hos spedbarn Foto: Colourbox

Skal tilby hepatitt B-vaksine til alle barn

Regjeringen har bestemt at hepatitt B-vaksinen skal inn i barnevaksinasjonsprogrammet. FHI lyser snarlig ut nytt anbud.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Denne uken la Helse- og omsorgsdepartementet frem en nasjonal strategi mot hepatitter. Her går det frem at vaksinasjon mot hepatitt B skal inkluderes i barnevaksinasjonsprogrammet. Det blir ikke flere stikk for de små ettersom vaksinen skal inngå i en kombinasjonsvaksine som barna får ved 3, 5 og 12 måneders alder.

– Det er en gledelig nyhet at alle barn i Norge nå vil få tilbud om hepatitt B-vaksine i barnevaksinasjonsprogrammet, sier fagdirektør Hanne Nøkleby ved Folkehelseinstituttet.

Også i fjor utlyste FHI anbudskonkurranse for hepatitt B-vaksinen etter å ha fått klarsignal fra regjeringen for å starte et slikt arbeid. Tanken var å tilby alle barn vaksinen fra første halvår 2016. Men på grunn av høye kostnader ga myndighetene opp denne ambisjonen. Bakgrunnen var blant annet at myndighetene bare fikk inn ett tilbud i anbudskonkurransen.

Klar i løpet av 2017
Britt Wolden, avdelingsdirektør for vaksine ved Folkehelseinstituttet, sier at FHI snarlig vil lyse ut anbud for kombinasjonsvaksinen igjen, og at de håper på flere tilbud denne gangen. Planen er at vaksinen skal være tilgjengelig i løpet av 2017.

Allerede i 1991 anbefalte Verdens helseorganisasjon at alle barn burde vaksineres mot hepatitt B. De fleste land har allerede innført denne vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet.

Norge har i stedet valgt å bare vaksinere barn med en eller begge foreldre fra land med høy forekomst av hepatitt B. De siste årene har omtrent 30 prosent av spedbarn i Norge fått minst en dose hepatitt B-vaksine i første leveår, ifølge FHI.

Mindre stigmatiserende
FHI har anbefalt en generelt vaksinasjonstilbud til alle barn, og viser til at dette vil bidra til å forebygge hepatitt B-infeksjon også hos personer som ikke tilhører definerte risikogrupper.

Hepatitt B-viruset kan føre til både akutt og kronisk infeksjon. Antallet nye tilfeller med kronisk hepatitt B har siden 2008 ligget stabilt på mellom 650-800 tilfeller årlig.

«Dagens ordning krever betydelige ressurser for å identifisere og informere personer i risikogruppene slik at de kan bli vaksinert. I tillegg har erfaringer vist at dagens ordning med hepatitt B-vaksinasjon kan oppfattes som stigmatiserende siden ikke alle norske barn og ungdom får det samme tilbudet», skriver regjeringen om bakgrunnen for innføringen av vaksinen.  

Powered by Labrador CMS