KRITISERER KURS-KUTT: Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Legeforeningen – her representert ved Else Lise Skjæret, Svein Erik Urstrømmen og Aasmund Bredeli – er tre av organisasjonene som kritiserer OUS-ledelsens kutt i kurs- og konferansetilbudet til de ansatte. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Ansatte frykter konsekvensene av sparetiltak

Ledelsen ved OUS holder stillinger ubesatt og kutter i tilbudet om kurs og konferanser. Ansattorganisasjonene ved sykehuset er sterkt kritiske.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

På tross av et mål om å skape et overskudd på 225 millioner kroner i 2016, har Oslo universitetssykehus (OUS) i løpet av våren kunnet rapportere om røde tall: Per mai har sykehuset et underskudd på 38 millioner kroner – 132 millioner bak budsjettet for årets første fem måneder.

For å snu den negative trenden, ble sykehusledelsen i april pålagt av styret å kutte kostnader til «stab- og støttefunksjoner, bemanning og rekruttering, drift av sengeposter, overtid og innleie». Ledelsen har nå svart på bestillingen blant annet ved å holde stillinger ubesatt, og ved å kutte i de ansattes tilbud om kurs, konferanser og etterutdanning.

Kritiserer ledighold
Nå retter ansattorganisasjoner skarp kritikk mot sparetiltakene. Blant annet reiser organisasjonene bekymring om konsekvensene det får for pasientbehandlingen å holde stillinger ledig:

«Fra klinikken rapporteres det jevnlig om underkapasitet og uakseptable ventetider i pasientbehandlingen. Enkelte steder stilles det spørsmål om medisinskfaglig forsvarlighet opprettholdes. Helsepersonellet opplever økt arbeidspress med den konsekvens at arbeidsmiljøet forringes», skriver foretakstillitsvalgt Aasmund Bredeli i Legeforeningen i en uttalelse til saken.

Frykter for omdømmet
Også kuttene i kurs- og konferansetilbudet blir kraftig kritisert av de ansattes organisasjoner. Foretakstillitsvalgt Ståle Øberg i Tekna frykter at tiltaket vil svekke sykehusets omdømme som kunnskapsbasert virksomhet, og mener gevinsten ved innsparingen kan utebli ettersom man senere må innhente et faglig etterslep:

«Tiltaket vil også særlig kunne ramme isolerte fagmiljø siden enkelte yrkesgrupper må spare inn det andre yrkesgrupper i samme avdeling har avtalefestet. Samtidig sender det et signal om at OUS som landets største fagmiljø innen pasientbehandling nedprioriterer å være faglig oppdatert», skriver Øberg.

«Kortsiktige tiltak»
Foretakstillitsvalgt Birgit Aanderaa i Psykologforeningen uttaler seg kritisk til å svare på sykehusets «grunnleggende utfordringer» med «kortsiktige tiltak»:

«Det å redusere tilgangen på kurs og konferanser for de ansatte ved OUS som i en årrekke har levd med svært usikre fremtidsutsikter og omorganiseringer, er ikke med på å heve de ansattes opplevelse av medvirkning i utvikling av sykehuset. Det er i tillegg en ekstra bekymring at ansatte uten tariffestet rett til fagutdanning kan bli spesielt rammet av dette forslaget», skriver Aanderaa.

Ingeniør- og teknologforeningen NITO mener dessuten at kurs- og konferansekuttene går på akkord med sykehusets grunnleggende visjon om å «være et fremragende universitetssykehus, en lærende og skapende organisasjon».

«Begrenset tidsperiode»
Sparetiltakene skal presenteres for sykehusets styre i styremøtet førstkommende torsdag. Ifølge administrerende direktør Bjørn Erikstein vil tiltakene redusere risikoen for at sykehuset havner bak budsjett ved utgangen av året:

«Administrerende direktør vil samtidig understreke at flere av tiltakene bare kan gjennomføres i en begrenset tidsperiode. Dette gjelder særskilt besparelser innenfor kurs- og reisevirksomhet», skriver Erikstein i sin orientering til styret.

Powered by Labrador CMS