KALLER INN FORETAKENE: Helse Sør-Øst-ledelsen, ved Cathrine Lofthus, vil kalle inn de fire helseforetakene som hittil i år går med underskudd til ekstraordinære oppfølgingsmøter. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Ligger 250 millioner bak budsjettet

Etter årets første fem måneder har fire av sykehusene i Helse Sør-Øst underskudd på flere millioner.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HAMAR: Etter årets første fem måneder ligger det regionale helseforetaket Helse Sør-Øst samlet sett 250 millioner kroner bak budsjettet for perioden. Det er fire av sykehusene i regionen som trekker resultatet ned, kunne helseregionens ledelse melde under styremøtet torsdag: Sykehuset Telemark (ST), Sykehuset Østfold (SØ), Akershus universitetssykehus (Ahus) og Oslo universitetssykehus (OUS).

Fire sykehus med underskudd
Tre av sykehusene har budsjettert med betydelige overskudd, men kunne likevel rapportere om underskudd på flere millioner kroner ved utgangen av mai. For OUS lå underskuddet på 38 millioner kroner – 132 millioner kroner bak budsjettet for perioden. Ahus kunne rapportere om et underskudd på tre millioner kroner – 63 millioner bak budsjett – mens Sykehuset Telemark hadde et underskudd på 29 millioner kroner – 35 millioner bak budsjettet for perioden.

For Sykehuset Østfold er det på grunn av nybygget på Kalnes budsjettert med et underskudd som for årets første fem måneder tilsvarer 177 millioner kroner. Imidlertid kan sykehuset rapportere om at dette underskuddet per mai er 72 millioner kroner større enn planlagt.

Kaller inn på teppet
Ledelsen i Helse Sør-Øst kunne opplyse om at den kommer til å kalle inn disse fire sykehusene til møter fra og med høsten. Hensikten med møtene blir å følge opp at sykehusene har planlagt tiltak for å bedre økonomien, og i hvilken grad tiltakene blir gjennomført.

– Jeg er veldig glad for å høre at dere har gått inn og setter inn tiltak, men det er noen av disse sykehusene som går igjen, uttalte styremedlem Sigrun Vågeng under møtet:

– Vi har Sykehuset Telemark og Ahus jevnlig til diskusjon i dette styret, med pilen pekende i den samme retningen. Jeg vil be innstendig om at dere går enda tettere inn på disse helseforetakene. For det regionale helseforetakets samlede økonomi er dette en konstant trussel om at vi ikke kan gjøre det vi har planlagt å gjøre.

Etterlyser forankring i ansatte
Ansattrepresentant Svein Øverland tar til orde for at effektiviserings- og innsparingstiltak må være godt forankret blant de ansatte ved sykehusene.

– Det er noen helseforetak som får til en god drift, og andre som ikke gjør det. Det er også noen som går igjen, som ser ut til ikke å være budsjettert realistisk og som sprekker nesten hvert år. De som synes å få det til, ser ut til å ha mye bedre interne prosesser, som går helt ut i de enkelte avdelingene og involverer de ansatte i utviklingen av konkrete tiltak. Slik jeg oppfatter det, er det ikke slik på en del av stedene som ikke får det til, uttalte Øverland.

Tolv prosent effektivisering
Styret i Helse Sør-Øst behandlet også helseregionens økonomiske langtidsplan torsdag. For den kommende femårsperioden har helseregionen ambisjoner om å skape økende årlige overskudd: Fra nærmere én milliard kroner i 2017 til nesten 1,5 milliarder i 2020. For å oppnå dette, planlegger sykehusene å øke aktiviteten med mindre bemanning.

Samlet sett planlegger det regionale helseforetaket å produsere 11,6 prosent flere DRG-poeng per månedsverk i 2020. De største effektiviseringene er planlagt ved Sykehuset Østfold (16,4 prosent), Sykehuset Innlandet (14 prosent), Vestre Viken (13,6 prosent) og Oslo universitetssykehus (13,3 prosent).

Powered by Labrador CMS