Foto:

Løste «kreftpakke-krise», men må nedprioritere annet

Innføringen av pakkeforløp for kreft skapte bekymring for flaskehalser.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Da pakkeforløp for kreft ble innført, varslet patologene om at det ville oppstå kapasitetsproblemer, på bakgrunn av at det ikke ble tilført ekstra ressurser ved innføringen av pakkeforløpene.  

Men leder i Norsk patologisk forening, Ying Chen, sier at håndteringen av pakkeforløpene går bedre enn forventet.

Kortere svartid
– Vi ser av svartidene har blitt kortere fra 2014 til 2015. Det jobbes annerledes og mer på tvers. Logistikken er bedret. Samtidig er det mange flere tverrfaglige møter og mer frivillig overtid. Det har vært gjort en stor innsats og man har hatt fullt fokus på pakkeforløpene. Man har prioritert hardt her, sier Chen.

– Betyr det at ressursmangelen er «avlyst»?

– Nei, fordi andre ting blir nedprioritert, som forskning og fagutvikling. Vi er også bekymret for situasjonen om man nå skal innføre tarmkreftscreening uten å vite hvor mange patologer man trenger. Og så er det persontilpasset medisin; Det er jo vi som påviser markørene som utløser behandling.

De molekylære undersøkelsene har økt med 65 prosent i 2015, ifølge Chen.
– Ut fra tallene på svartid leser jeg at det er noe forsinkelser på prøver fra pasienter som ikke er i kreftpakkeforløp.

– Alle prioriterer hardt
– De tilbakemeldingene jeg har fått, var at alle avdelingene prioriterer hardt på pakkeforløpene, med de følger at annen diagnostikk får lengre svartid, eller man må jobbe ekstra for å få det til. Noen avdelinger måtte sende prøvene til private laboratorier, siden de ikke har kapasitet.  

– Aktivitet på tverrfaglige møter har økt betydelig, og det er meget ressurskrevende for patologer og andre involverte spesialister. Det går også ut over kvalitetsarbeid, fordypning i faget, undervisning, utdanning og forskning. Pasientsikkerhet og driftseffektivitet innen patologi kan få et løft hvis patologiavdelingene  kan få øremerket midler til investering, sier Chen.

Powered by Labrador CMS