NYE TALL: I 2014 fikk 6,2 prosent av befolkningen i Norge behandling med antidepressiva, ifølge dansk studie som legges frem på allmennlegekongressen WONCA Europe 15.-18. juni. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Minst bruk av antidepressiva i Norge

Antidepressiva-bruken i Skandinavia viser store forskjeller mellom Danmark, Sverige og Norge.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Onsdag startet allmennlegekongressen WONCA Europe i København. En dansk studie har sett på bruken av antidepressiva i Danmark, Sverige og Norge i perioden 2010-2014.

I denne perioden økte salget av antidepressiva i Norge med 2 prosent, mot en 13 prosent økning i Sverige. I Danmark ble salget av antidepressiva disse årene redusert med 11 prosent.

Ett års prevalens av behandling i 2014, det vil si hvor stor andel av befolkningen det året som fikk antidepressiva, var 6,2 prosent i Norge. Det var lavest andel i Skandinavia. Til sammenligning var andelen 7,5 prosent i Sverige og 9,1 prosent i Danmark.

Mest hos eldre
Bruken økte med alderen og steg markant for de eldste. I aldersgruppen 85-89 år var ett års prevalens av behandling med antidepressiva 13,9 prosent i Norge. Enda høyere lå Sverige med 28,5 prosent og Danmark med 22,5 prosent.

Ikke overraskende var det flere kvinner enn menn som fikk forskrevet antidepressiva. Kjønnsforskjellen var størst i Sverige og Norge. Det mest brukte legemiddelet var SSRI.

Forsker John Sahl Andersen ved Universitetet i København har brukt data fra de nasjonale reseptregistrene, og bruken av antidepressiva omfatter ikke behandling gitt til pasienter innlagt på sykehus.

Powered by Labrador CMS