IKKE GODT NOK: – Dette ikke er godt nok, sier avdelingsleder Stein Kaasa ved Kreftavdelingen Oslo universitetssykehus. Foto: Vidar Sandnes

Blir raskere operert ved de store sykehusene

Mens over 70 prosent av lungekreftpasientene ved OUS og Helse Bergen blir operert innen standard forløpstid, gjelder dette godt under halvparten ved flere av lokalsykehusene.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette fremgår av tall for pakkeforløp for kreft som Dagens Medisin har fått tilgang til. Tallene er basert på data som helseforetakene har rapport til Norsk Pasientregister (NPR), men de foreliggende tallene (se egen tabell) er ikke nødvendigvis kvalitetssikret – feilkoding kan forklare forskjeller, og for noen sykehus er det små tall.
Et nasjonalt mål er at 70 prosent av pasientene skal være operert innen standard forløpstid (se faktaboks).
I perioden fra januar 2015 til og med januar i år, var OUS det sykehuset i Helse Sør-Øst hvor den høyeste andelen av pasienter, 72 prosent, ble operert innen standard forløpstid. Ved Akershus universitetssykehus (Ahus), som er det andre helseforetaket i Helse Sør-Øst som opererer lungekreft, ble 61 prosent operert innen normert tid.
Derimot var andelen ved Sykehuset Innlandet, hvor pasienter henvises til operasjon på OUS Ullevål, på bare 32 prosent. Lavest lå Sykehuset Østfold, med en andel på 31 prosent.

Forløpstider pakkeforløp lungekreft

– Fra mottatt henvisning til første fremmøte utredning: 7 kalenderdager– Fra første fremmøte i utredende avdeling til beslutning tas: 21 kalenderdager– Fra avsluttet utredning til start behandling (kirurgi): 14 kalenderdager– Fra henvisning mottatt til start behandling (kirurgi): 42 kalenderdager– Målet er at 70 prosent av pasientene skal være operert innen standard forløpstidKilde: Helsedirektoratet


«Må ta større ansvar»
– Dette ikke er godt nok. Vi sier vi skal ha et likeverdig behandlingstilbud uansett hvor pasientene bor, men tallene viser at det ikke er slik. Vi i Helse Sør-Øst må se på hvordan vi kan få orden på dette og vi må, sammen med lokalsykehusene, ta et større ansvar for at dette skal fungere. Vi kan ikke skylde på hverandre, sier Stein Kaasa, professor ved UiO og avdelingsleder for kreftavdelingen ved Oslo universitetssykehus.
Han tror forklaringen enten er at sykehusene som henviser, ikke har god nok logistikk på primær-utredning, eller ikke har et godt nok samarbeid mellom multidisiplinære team ved lokal- og universitetssykehusene.
– Et tredje element kan være forsinkelse ved papirer som sendes som post. Dette kan brukes som en forklaring på at ting tar tid, men pasientene kan ikke lide for dårlige IKT-systemer.
– Prioriterer OUS egne pasienter?
– Nei, jeg tror ikke det, svarer Kaasa.


Postgang forsinker
Andreas Stensvold, avdelingsleder ved Kreftavdelingen på Sykehuset Østfold, mener mye skyldes dårlig logistikk rundt henvisning.
– Det kan ta fem–syv dager ekstra i posten fordi OUS ikke ønsker å motta faks. Vi har sett på utredningstiden, og vi ser at vi ligger innenfor tidsfristen. Det betyr at forsinkelsen ligger fra beslutning tas til pasienten blir operert.
– Går OUS-pasientene foran i køen?
– Nei, jeg vil ikke være så bastant. Vi kan ikke bare skylde på Oslo – vi i Østfold må også gjøre en jobb. Dette handler mest om logistikk og bedre IKT-løsninger, ikke bare om ressurser. Tallene gir oss en mulighet til å se hvor de største utfordringene ligger. Mitt ønske er på sikt å få til forpliktende avtaler mellom sykehusene. Det har de hatt god erfaring med i Danmark, sier Stensvold.
– Du var avdelingsleder ved OUS for et år siden, hvordan opplevde du det fra den siden?
– Jeg vurderte selv henvisninger og så at det tok tid for pasienter som ble henvist til oss for operasjon. I noen tilfeller kjørte jeg selv en ekstra omvei hjem via Drammen for å hente papirene på sykehuset. For meg handler dette om respekt for pasientene, sier Stensvold.

(Klikk på grafen for større utgave)


Henvisning ingen flaskehals
Avdelingssjef og avdelingsoverlege ved Medisinsk avdeling på Lillehammer sykehus, Ole Jonas Rolstad, mener at henvisningslogistikken ikke er en flaskehals.
– Vi har et meget godt samarbeid med OUS Ullevål og opplever ikke å bli nedprioritert. Ukentlig har vi videomøte med Ullevål, og vi klarerer over telefon når vi sender henvisning til operasjon over faks, sier Rolstad, som understreker at han uttaler seg på vegne av Sykehuset i Lillehammer og ikke på vegne av Sykehuset Innlandet HF.
Han advarer mot å tolke tallene bokstavelig.
– Dette er små tall. Noen pasienter er vanskelig å diagnostisere, og det kan ta fra 15–125 dager å stille en riktig lungekreftdiagnose.
Allerede før pakkeforløpene kom, arbeidet sykehuset med å forbedre logistikken.
– Forløpsprosjektet vårt viste at vi i fjor var nede i 31 dager fra første mistenkte lungebilde til ferdig diagnose, mot tidligere 51 dager. Logistikken kan alltid bli bedre, og det jobber vi kontinuerlig med, understreker Rolstad.


Tydeliggjør koding
Strategidirektør for kreftområdet i Helsedirektoratet, Kjell Magne Tveit, har tidligere i vår uttalt til Dagens Medisin at kodepraksisen for pakkeforløpene varierer – og at koding er noe som vil bli tydeliggjort i den pågående revideringen av pakkeforløpene.
Direktoratet regner med å være ferdig med revideringen før sommeren. Også definisjonen av klinisk beslutning varierer mellom sykehusene og skal tydeliggjøres, ifølge Tveit.

PRIORITERING: – Vi har ingen holdepunkter for å si at vi prioriterer egne pasienter, sier avdelingsdirektør Kahtan Al-Azawy ved lungeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Helse Bergen HF


– Prisen å betale for
desentralisert utredning


– Når utredningen skjer ved mange sykehus, kommer vi til å se forskjeller i forløpstidene et godt stykke frem i tid, mener avdelingsdirektør Kahtan Al-Azawy ved Haukeland universitetssjukehus.


Den samme tendensen ses i Helse Vest: Ved Haukeland universitetssykehus opereres innpå 80 prosent innen forløpstiden, mens andelen er på 31 prosent i Helse Førde og 63 prosent i Helse Fonna.
Avdelingsdirektør Kahtan Al-Azawy ved lungeavdelingen på Haukeland universitetssjukehus tror forklaringen er sammensatt.
– En del kan kanskje forklares med selve kodingen; dessverre er det fortsatt et tungvint system. Et annet punkt er at når utredningen skjer ved mange sykehus, kommer vi til å se forskjeller i forløpstidene et godt stykke frem i tid. Dette er prisen å betale for desentralisert utredning, mener Al-Azawy.
Han understreker likevel at lokalsykehusene har tilgang til å diskutere pasienter på multidisiplinært thoraxmøte, at helsefore-takene også ringer direkte til legene på Haukeland – og at de skal kjøre en pilot på videomøter.
– Prioriterer Haukeland egne pasienter?
– Jeg vet at thoraxkirurgisk avdeling jobber for å få ned tiden, som vi har strevd med, men vi har ingen holdepunkter for å si at vi prioriterer egne pasienter, sier Al-Azawy.


Ventetid operasjon
Forløpsansvarlig for lungekreft i Møre og Romsdal, Bjørn Jakobsen, har sett på tallene for Molde sykehus, hvor han er overlege ved Lungemedisinsk seksjon.
– For 7 av 15 pasienter som ble henvist til operasjon i fjor, ble totalfristen på 42 dager overskredet. Hovedårsaken til dette ligger ikke lokalt. Pasienter som er aktuelle for kirurgi, må gjennomgå nødvendige tilleggsundersøkelser ved St. Olavs Hospital. Dette forlenger utredningstiden, og ventetiden for operasjon varierer også. Vi har et godt samarbeid med St. Olavs og har jobbet mye med å redusere forløpstiden både før og etter innføring av pakkeforløp, sier Jakobsen, som tilføyer at all henvisning i Helse Midt-Norge nå foregår elektronisk.

Powered by Labrador CMS