Lindy Jarosch-von Schweder var blant dem som stilte helsepolitikerne spørsmål om overbehandling på Legeforeningens landsstyremøte torsdag. Foto: Vidar Sandnes

Spørsmålene haglet fra legene til politikerne

Svært mange temaer ble løftet fram for politikerne under den årlige helsedebatten på Legeforeningens landsstyremøte.  

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/SORIA MORIA: Her deltok helseminister Bent Høie (H), helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Torgeir Micaelsen og Senterpartiets Kjersti Toppe i debatt i fullsatt sal.

Til neste år kan jeg godt komme hit alene Torgeir Micaelsen (Ap)

Både stedlig ledelse, advarselsmerking på alkohol, legevakt og helsetjenester til flyktninger var blant de svært mange temaene som helsepolitkerne ble bedt om å svare på.

 Torgeir Micaelsen (Ap) innledet med å takke for invitasjonen, og la til at «til neste år kan jeg godt komme hit alene», til latter fra både helseministeren og salen.

 «En times frukt og grønt»
Også forebygging og fysisk aktivitet i skolen sto på tapetet: «En times frukt og grønt», kom Kjersti Toppe i skade for å kreve, da hun skulle redegjøre for de mange ulike teamene hun ble spurt om.

Overbehandling
Flere av legene, deriblant foretakstillitsvalgt ved St.Olavs hospital i Trondheim, Lindy Jarosch-Von Schweder, stilte helsepolitikerne spørsmål om hvordan de forholder seg til overbehandling og unødig variasjon i helsetjenestene, i en virkelighet med økende etterspørsel etter helsetjenester, økende ambisjonsnivå og begrensede ressurser.
– Jeg er glad for at flere vil diskutere variasjon. Men vi må vekk fra det ensidige begrepet overbehandling og bruke det mer sammensatt. Vårt ansvar ligger i at vi har bedt de regionale helseforetakene identifisere hvilke områder de prioriterer å jobbe med når det kommer til uberettiget variasjon, svarte Høie.

– Jeg er uenig med Høie i at vi ikke skal snakke om overbehandling. Vi må tørre å si at det at det skjer overbehandling, sa Kjersti Toppe, som stadig irriterer seg over at Høie heller vil bruke uttrykket «variasjon» enn overbehandling.

Ole Henrik Krat Bjørkholt fra Allmennlegeforeningen foreslår gratis fastlege for rusmisbrukere. Foto: Vidar Sandnes

 – Vi må også tørre å si at privatisering av helsetjenesten kan bidra til overbehandling, samt diagnoserelaterte grupper som er direkte koblet til økonomien, sa Toppe.

 - Gratis lege for rusmisbrukere

 Allmennlegeforeningens Ole Henrik Krat Bjørkholt, brakte to forslag til torgs:
– Fra fastlegesiden ser vi at særlig ungdommer som vi gjerne skulle vært til stede for, i liten grad benytter fastlegen sin. Det samme gjelde rusmisbrukere. Den viktigste årsaken til dette er at det koster penger, mener vi. Derfor foreslår vi at vi øker andelstaket fra 16 år til 20 år. Vi foreslår også at vi får en ordning for frikort på sosial indikasjon for rusmisbrukere, slik at de kan besøke fastlegen uten å betale, sa han.

– Dette er et forslag som vi bør diskutere i prioriteringsmeldingen, svarte Torgeir Micaelsen.

Powered by Labrador CMS