ENESTE: Norsk Medisinaldepot (NMD) blir fra neste år eneste grossistleverandør for legemidler på H-resept som selges gjennom private apotek. Foto: NMD Foto:

Én grossist får milliardavtale på medisiner

De regionale helseforetakene går fra tre grossistleverandører til én grossist for distribusjon av medisiner på H-resept til private apotek. Den årlige verdien på avtalen er cirka 2 milliarder.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

BETYDELIG BESPARELSE: – Vi har oppnådd en samlet kontraktsbesparelse for alle på minimum 40 millioner kroner, under forutsetning av at kontrakten går over fire år, sier prosjektleder Vanjeet Chatwal i HINAS. Foto: HINAS

Alle private apotek får nå Norsk Medisinaldepot AS (NMD) som grossist og distributør av medisiner på H-resept (helseforetak-resept).
Det opplyser Helseforetakenes Innkjøpsservice AS (HINAS) i en pressemelding. I dag er tre grossister distributører: NMD, Alliance Healthcare og Apotek 1-gruppen.
Legemidler på H-resept finansieres av de regionale helseforetakene (RHF-ene).

Private apotek
Tidligere har Sykehusapotekene kjørt anbudene, mens det nå er HINAS som for første gang har ledet anbudsprosessen.
Den nye avtalen regulerer distribusjonen av alle H-resept legemidler som selges gjennom private apotek. Dette innebærer en avtale om samtlige grossisttjenester, både kjøp og videresalg av legemidlene, samt transport til samtlige private apotek i Norge.

Minimum 40 millioner spart
Avtalen, som gjelder fra 1. januar 2017, har en varighet på to år, med mulighet for forlengelse i ytterligere ett år og i maksimum to år. Den årlige verdien på avtalen er cirka 2 milliarder kroner.

– Vi har oppnådd en samlet kontraktsbesparelse for fire år på minimum 40 millioner kroner, under forutsetning av at kontrakten går over fire år. Jeg tror besparelsen blir enda høyere fordi omfanget av H-reseptlegemidler har økt det siste året, og det vil også slå ut i 2017, sier prosjektleder Vanjeet Chatwal i HINAS til Dagens Medisin.

Han legger til:
– Det positive med avtalen er at vi får dynamikk i konkurransesituasjonen. Samtidig har vi med dagens løsning med splittede kontrakter også ulike betingelser som betyr at ett og samme legemiddel kan ha ulik utsalgspris avhengig av hvilket apotek brukeren oppsøker. Den situasjonen kommer vi nå ut av. Prisen er offentlig regulert ut fra flere forhold, men med kun én distributør vil utsalgsprisen bli lik for alle apotek. Med et lavere distribusjonspåslag, blir også prisen lavere.
Les også: NMD vant ikke frem i retten

Regelmessig leveranse
Anskaffelsen er ledet av HINAS, med prosjektdeltakere fra Sykehusapotekene. Innkjøpsleder Kristian Lensby i Sykehusapotekene HF har sittet i prosjektgruppa, og er tilfreds med den nye avtalen.

– Gjennom den nye avtalen med én legemiddelgrossist håper vi å oppnå god tilgjengelighet av legemidler på de aktuelle terapiområdene, og derigjennom sikre god og regelmessig legemiddelleveranse til pasientene. Vi er samtidig tilfreds med at legemiddelgrossisten NMD har vist styrke og kommet tilbake som samarbeidspartner med RHF-ene. Vi trenger flere gode legemiddeldistributører til å serve dette markedet, uttaler Lensby i en pressemelding fra HINAS.
Les mer om H-resept her.

Powered by Labrador CMS