KRITISK I OPPOSISJON: I opposisjon var Bent Høie en uttalt kritiker av den økende konsulentbruken i spesialisthelsetjenesten. Nå opplyser Høie at utgiftene til eksterne konsulenter har gått ned siden regjeringsskiftet. Foto: Vidar Sandnes

– Ti prosent mindre utgifter til konsulenter siden 2013

Helseforetakene brukte 982 millioner kroner på konsulenttjenester i 2015, ifølge helseministeren.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helseforetakene har brukt rundt en milliard kroner årlig på eksterne konsulenttjenester de siste årene. Likevel har utgiftene til konsulenter gått ned siste de tre årene, ifølge helseminister Bent Høie (H).

Det opplyser statsråden i sitt svar på et skriftlig spørsmål fra stortingspolitiker Torgeir Micaelsen (Ap) om konsulentbruk i helsetjenesten.

0,7 prosent av utgiftene
Ifølge Høie er det vanskelig å måle konsulentbruken i årsverk. Han viser dessuten til stor variasjon i sykehusenes bruk av konsulenter, avhengig av prosjektene og oppgavene de ulike foretakene står overfor til enhver tid.

– Helseforetakenes bruk av konsulenter utgjorde 0,7 prosent av de totale driftskostnadene i 2015, det vil si 982 millioner kroner. I 2014 var kostnadene 1001 millioner kroner. Kostnadene til konsulenter var i 2015 cirka ti prosent lavere enn i 2013, heter det i svaret fra helseministeren.

Peker på nye foretak
I sitt spørsmål viser Micaelsen til at Høie, da han satt i opposisjon, var sterkt kritisk til konsulentbruken i helsetjenesten. Arbeiderpartipolitikeren etterspør dokumentasjon på hvilke tiltak statsråden har satt i verk for å redusere konsulentbruken i helseforetakene.

Helseministeren peker på opprettingen av nye, nasjonale helseforetak – Sykehusbygg HF, Nasjonal IKT HF og Sykehusinnkjøp HF – som tiltak for å redusere bruken av eksterne konsulenttjenester:

– Jeg forventer at samling av kompetanse innen bygg, IKT og innkjøp i sektoren vil bidra til å redusere behovet for eksterne konsulenter, men samtidig vil det kunne være slik at helseforetakenes kjøp fra nasjonale helseforetak regnskapsmessig håndteres som kjøp av konsulenttjenester, skriver Høie.

Powered by Labrador CMS