UNNTAK: Perjeta (pertuzumab) er en effektiv, men kostbar behandling mot brystkreft, ifølge Legemiddelverket. Nå får en ny undergruppe av norske pasienter tilgang til medisinen, som gis som infusjon. Foto: Thinkstock

Flere brystkreftpasienter får Perjeta

RHF-direktørene har innvilget unntak for en liten pasientgruppe som ikke responderer på den første cellegiftbehandlingen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Etter lange og krevende prisforhandlinger med legemiddelselskapet Roche bestemte Beslutningsforum i fjor at pertuzumab (Perjeta) kan tas i bruk til behandling av brystkreft med spredning.

Den endelige prisen for legemiddelet er hemmelig, men ved listepris hadde Perjeta en kostnad på hele 1,3 millioner kroner per QALY.

Les også: Ja til 28 legemidler - nei til 6

Midlertidig godkjenning
Mens Beslutningsforum godkjente Perjeta til bruk ved metastatisk HER2-positiv brystkreft, er det samme legemiddelet nå oppe til metodevurdering for bruk på neoadjuvant indikasjon, altså behandling før kirurgi. Når et legemiddelet er til nasjonal metodevurdering skal det som hovedregel ikke tas i bruk før Beslutningsforum har konkludert.

Men nå har fagmiljøet ved Oslo universitetssykehuset søkt – og fått innvilget – unntak for en liten undergruppe av pasienter i denne venteperioden. Det er de fire fagdirektørene ved de regionale helseforetakene som har utstedt den midlertidige godkjenningen, som da gjelder ved alle sykehus.

De som ikke responderer
Det innebærer at Perjeta nå kan tas i bruk for pasienter med HER2-positiv lokalavansert brystkreft som ikke responderer under første del av den neoadjuvante behandlingen.

– Kvinnene som ikke responderer på de første cellegiftkurene, har vi nå anledning til å gi inntil fire kurer med pertuzumab i tillegg til den resterende delen av den neoadjuvante behandlingen. For denne gruppen av pasienter er dette et viktig vedtak, så det er vi glade for, sier overlege Reino Heikkila ved kreftavdelingen på Oslo universitetssykehus.

– Hvorfor ønsket dere et unntak for denne pasientgruppen?

– Vi hadde hatt flere enkeltpasienter som vi søkte om individuelt fritak for, og da så vi det som hensiktsmessig og riktig å søke om et generelt fritak, sier Heikkila.

Ti pasienter årlig
I søknaden til fagdirektør Alice Beathe Andersgaard i Helse Sør-Øst, skriver fagdirektør ved OUS, Kjell Magne Tveit, at de regner med at ti pasienter årlig er aktuelle for denne behandlingen ved OUS. Behandlingen har som intensjon å helbrede pasientene.

– Disse kvinnene har et begrunnet håp om å bli friske. Andelen som responderer på behandlingen øker såpass mye at det er grunn til å tro at behandlingen med pertuzumab vil bedre overlevelsen for denne gruppen pasienter. Vi vet fra tidligere at det å oppnå effekt av forbehandlingen, bedrer overlevelsen, sier Heikkila til Dagens Medisin.

RHF-direktørene understreker at godkjenningen gjelder inntil det er gjort en beslutning i Beslutningsforum.

Fire gruppeunntak
Det er sjelden at slike unntak på gruppenivå innvilges, hittil er det gjort i fire tilfeller. De andre sakene gjelder stamcelletransplantasjon ved MS og systemisk sklerose, samt bruk av BRAF- hemmerne Zalboraf og Tafinflar ved føflekkreft.

Det er også mulig å søke om unntak på invididuelt grunnlag. Her varierer praksisen mellom sykehus til sykehus, slik Dagens Medisin tidligere har omtalt.

Ålesund sykehus sa først nei til å gi en nyrekreftpasient immunterapi, men ombestemte seg senere.

Powered by Labrador CMS