FORSØMT ANSVAR: – Legene har fått et teknisk opplæringskurs i bruk av e-resept, men den dypere forståelsen av hva dette innebærer av ansvar for pasientens totale legemiddelbruk, har vært forsømt, sier Morten Finckenhagen i SLV. Foto: Arkivfoto

– Rydd opp i reseptene

Rot i reseptformidleren kan være livsfarlig. – Det er et felles kollegialt ansvar å rydde opp etter seg, sier Legemiddelverkets Morten Finckenhagen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Med innføring av elektronisk resept forsvant den gamle papirresepten. Siden 2013 har fastleger og apotek sendt resepten elektronisk til en sentral database som kalles Reseptformidleren.

Nå innføres e-resept også i sykehusene. Målet er økt pasientsikkerhet og tryggere legemiddelbruk, men også dette systemet byr på problemer når det ikke benyttes som det skal;

– Legene må ta ansvar og rydde i reseptformidleren når de bruker e-resept slik at denne bare inneholder resepter på de legemidlene som pasienten faktisk skal bruke. Dette er viktig for pasientsikkerheten, sier Morten Finckenhagen, overlege ved avdeling for legemiddelinformasjon i Statens legemiddelverk.

Blødende magesår
Når legen ikke tar dette ansvaret kan dobbeltforskrivninger og resepter på legemidler som ikke skal brukes lenger, bli liggende som gyldige resepter i systemet. Tall fra Direktoratet for e-Helse viser at 300.000 pasienter som bruker minst fire legemidler, har doble resepter i reseptformidleren.

– Apotekene oppdager stadig at det ligger flere gyldige resepter på samme virkestoffet. Det vil si at noen lenger har skrevet ut en resept uten å sjekke hva som lå der fra før. I verste fall kan pasienten få utlevert begge og bruke dobbel dose, advarer Finckenhagen.

Les også: Doble reseptlinjer er farlig søppel

Når legen ikke sjekker hva som ligger i reseptformidleren før hun skriver ut noe nytt, kan det i verste fall oppstå uheldige og livsfarlige interaksjoner. Som eksempel nevner han en pasient som sto på blodfortynnende medisiner, og med nytt medikament fikk blødende magesår.

– Forsømt ansvar
– Legene har blitt flinkere til å spørre pasienten hva slags legemidler de står på, men det holder ikke. Man må sjekke i reseptformidleren og kontrollere at det ikke er noe som er farlig i kombinasjon, sier Finckenhagen.

– Legene har fått et teknisk opplæringskurs i bruk av e-resept, men den dypere forståelsen av hva dette innebærer av ansvar for pasientens totale legemiddelbruk, har vært forsømt. Budskapet mitt til alle leger er at det er en felles kollegial plikt å rydde opp etter seg. Man skal åpne reseptformidleren og se hva som ligger de fra før, ta bort det man bestemmer skal bort, samt det som eventuelt ligger dobbelt opp, sier Finckenhagen, som har vært fastlege i nesten 30 år.

Han oppfordrer også legene til å skrive ut en liste over gyldige resepter, slik at pasienten selv kan ha oversikt. 

– For dårlig opplæring
Videre mener han at utdanningsinstitusjonene har forsømt sitt ansvar. Én dag i uken jobber Finckenhagen som praksiskonsulent i Vestre Viken HF, og der møter han nyutdannede uten kjennskap til det nye resept-systemet.

– Vi driver voksenopplæring om og om igjen. Unge turnusleger har ikke lært om dette på studiet, hvor de fortsatt bare lærer å skrive resept på gamlemåten. Dette må settes på pensum ved alle universiteter som utdanner leger, slik at de har dette i hendene og kan gjøre det riktig fra dag én. Brukt riktig er nemlig e-resept et svært nyttig verktøy som forenkler legenes hverdag og bedrer pasientsikkerheten, sier overlegen.

Powered by Labrador CMS