USIKKER BETYDNING: – Det er umulig å si hvor viktig dette funnet er, mener forskningssjef og UiO-professor Geir Hoff. Foto: Per Corneliussen Foto:

Ny studie: Svulstlokalisasjon kan ha betydning for overlevelsen ved tarmkreft

Ny studie fant at pasienter som har tarmkreft med spredning levde lengre hvis svulsten oppstod i venstre enn i høyre del av tarmen. Norsk lege og professor synes funnene ikke var så veldig overraskende.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

IKKE HELT NYTT: – Studien bekrefter tidligere data og tyder på at høyre- og venstresidig tarmkreft ikke er samme type kreft, sier UiB-professor og overlege Halfdan Sørbye ved Haukeland universitetssykehus. Arkivfoto: Haukeland universitetssykehus

Om to uker starter den årlige kreftkongressen ASCO i Chicago. Blant studier som offentliggjøres før konferansen er en retrospektiv analyse av data fra en stor amerikansk studie.
Denne sammenlignet cetuximab og bevacizumab i kombinasjon med cellegift hos pasienter med tykk- og endetarmskreft med spredning og ble presentert på ASCO for to år siden.  

Klinisk ulike
Den nye studien som legges frem på årets kongress har sett på progresjonsfri overlevelse ut fra svulstlokalisasjon i tarmen.
Forskerne fant at pasienter med primærsvulst i venstre siden av tarmen hadde median overlevelse på 33,3 måneder, sammenlignet med 19,4 måneder hos dem med høyresidig svulst.

Artikkelforfatterne påpeker i pressemeldingen fra ASCO at metastatisk sykdom i venstre- og høyresidig tumor er klinisk forskjellig.

Legemiddelforskjell
I den gruppen som hadde fått cetuximab, var den signifikante forskjellen enda større, med median overlevelse på bare 16,7 måneder ved høyresidig svulst og 24,2 måneder ved venstresidig.

I gruppen som fikk bevacizumab, var overlevelsen 31,4 måneder ved venstresidig kreft, mot 24,2 måneder ved høyresidig.

I en egen analyse, var det samme trend for pasienter med KRAS-mutasjon: 30,3 versus 23,1 måneder.

– Høyresidig kolorektalkreft bør behandles annerledes. Selv om dette er en retrospektiv studie, ser det ut til at pasienter med høyresidig primærtumor har liten eller ingen effekt av cetuximab, sa førsteforfatter Alan P. Venook på ASCO sin pressebriefing onsdag ettermiddag.

Det var overraskende store forskjeller. Halfdan Sørbye, UiB-professor og overlege ved Haukeland universitetssykehus.

Tidligere symptomer
UiO-professor Geir Hoff, forskningssjef ved Sykehuset Telemark og forsker ved Kreftregisteret, synes ikke funnene var så veldig overraskende.

– Jeg kjenner ikke studien dataene er hentet fra. Hvordan pasientene er rekruttert har betydning. Dette ser ut til å være en selektert pasientgruppe, og jeg mener det er umulig å si hvor viktig dette funnet er, sier Hoff til Dagens Medisin.

Han legger til at venstresidige svulster oftere gir tidlige symptomer enn kreftsvulster som er lokalisert i den høyre delen av tarmen.

Ingen behandlingskonsekvenser
UiB-professor og overlege Halfdan Sørbye ved Haukeland universitetssykehus viser til at andre studier også har funnet det samme.

– Dette er ikke helt nytt og bekrefter tidligere data på av høyre- og venstresidig tarmkreft ikke er samme type kreft. Men det var overraskende store forskjeller, sier Sørbye til Dagens Medisin.

Han mener den påviste forskjellen i overlevelse ikke får noen umiddelbare konsekvenser for behandlingen.

– Kanskje skal høyre- og venstresidig tarmkreft behandles ulikt, men vi har så langt ikke god nok dokumentasjon på dette, påpeker Sørbye.

Powered by Labrador CMS