PRIVATE BEHANDLERE MED AVTALE: I 2015 stod avtalespesialistene for 27 prosent av all poliklinisk aktivitet i somatikken og for 22 prosent innen psykisk helsevern for voksne. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Høie misfornøyd med mindre bruk av avtalespesialistene

I fjor stod avtalespesialistene for en noe mindre andel av all poliklinisk aktivitet enn året før. Helseministeren er ikke fornøyd med nedgangen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

SKAL BRUKES MER: – Regjeringens mål er at vi skal bruke avtalespesialistene enda mer, sier helseminister Bent Høie. Arkivfoto

Avtalespesialistene stod for 27 prosent av all poliklinisk aktivitet innen somatikken og for 22 prosent innen psykisk helsevern for voksne i fjor. Det viser nye tall fra Norsk pasientregister (NPR).

Til sammenligningen var prosentandelene i 2014 henholdsvis 28 prosent og 23 prosent.

Avtalespesialister er private behandlere med godkjent spesialistutdannelse som mottar driftstilskudd fra regionale helseforetak.
Aktivitetsvekst ved sykehusene
NPR-tall for sykehusene, lagt frem tidligere i år, viste en aktivitetsvekst for poliklinisk virksomhet ved offentlige sykehus på 5 prosent fra 2014 til 2015.

– Jeg er ikke fornøyd med at vi nå ser en liten nedgang i avtalespesialistens bidrag til den totale polikliniske aktiviteten. Regjeringens mål er at vi skal bruke avtalespesialistene enda mer, sier helseminister Bent Høie til Dagens Medisin.

Dette dreier seg om at offentlige poliklinikker har en aktivitetsvekst som gjør at avtalespesialistenes andel har gått ned. Sverre Dølvik, leder av Praktiserende spesialisters landsforening (PSL)

Samarbeidsavtaler
Han legger til at de regionale helseforetakene, Legeforeningen og Psykologforeningen har inngått nye rammeavtaler på dette området. Avtalene hadde virkning fra 1. januar.

– Det inngås i disse dager samarbeidsavtaler mellom sykehusene og avtalespesialistene. Det planlegges også et forsøksprosjekt der avtalespesialistene skal gis juridisk kompetanse til å vurdere og tildele pasientrettigheter. Departementet følger opp dette med de regionale helseforetakene, sier statsråden.
Neppe mindre jobbing
Leder av Praktiserende spesialisters landsforening (PSL), Sverre Dølvik, tror ikke at avtalespesialistene i det store og hele jobber mindre.

– Dette dreier seg om at offentlige poliklinikker har en aktivitetsvekst som gjør at avtalespesialistenes andel har gått ned med ett prosentpoeng. For å opprettholde andelen måtte også aktiviteten hos avtalespesialistene ha økt tilsvarende, sier Dølvik til Dagens Medisin.

Han tror heller ikke at tallene er uttrykk for at poliklinikker på offentlige sykehus har blitt mer effektive.

– De er antakeligvis tilført mer ressurser og flere ansatte, slik de har blitt over mange år ettersom aktiviteten er blitt dreid fra døgnbehandling til dag- og poliklinisk behandling på sykehusene. Det er også et moment her at sykepleier og annet personell også har konsultasjoner/kontakter på sykehus, mens det ikke er tilfelle i avtalepraksis.

Regionale variasjoner
NPR-tallene viser at antallet polikliniske kontakter økte både innen somatikken og psykisk helsevern for avtalespesialistene og de offentlige poliklinikkene under ett.

Andelen pasienter som blir behandlet hos avtalespesialist i forhold til ved en offentlig poliklinikk varierer mellom regionene. Befolkningen i Helse Sør-Øst brukte avtalespesialister i større grad enn de andre regionene. For somatiske fagområder var bruken av avtalespesialister lavest i Helse Nord, og innen psykisk helsevern, lå Helse Midt-Norge lavest.

Pasientkontakter
Antall kontakter per pasient varierer mellom fagområdene. I somatiske fagområder var det gjennomsnittlig 1,7 kontakter per pasient, noe som ifølge NPR-rapporten har vært stabilt for perioden 2007-2015.

Innen psykisk helsevern var det gjennomsnittlig 12,6 kontakter per pasient, men med store variasjoner mellom avtalespesialistene.

Powered by Labrador CMS