REKRUTTERING: NFA-leder Petter Brelin tok opp blant annet opp rekrutteringsproblemene til allmennmedisin under Allmennmedisinsk våruke. Foto: Øyvind Bosnes Engen

– Vi forbruker for mye tjenester i andrelinje

NFA-lederen maner til diskusjon om hvordan fastlegene kan styrke portvokterrollen.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

KONGSBERG: Under årets årsmøte har Norsk forening for allmennmedisin (NFA) satt et særlig søkelys på fastlegenes portvokterrolle. I NFA-leder Petter Brelins tale til årsmøtet torsdag, stilte han spørsmål ved om fastlegene ivaretar denne rollen godt nok.

– Henviser og sykmelder mye
Brelin peker på listeansvaret og henvisningsplikten som viktige årsaker til at fastlegeordningen har vært vellykket.

– Henvisningsplikten er helt nødvendig for at vi skal fungere som pasientens koordinator av medisinske og sosiale tjenester. Vi mener det er riktig, ikke bare fordi det er til pasientens beste, men fordi en sterk primærhelsetjeneste bør gi mindre ressursbruk i andrelinjetjenesten. Vi skal bidra til riktige prioriteringer med mindre ressursbruk og mindre overdiagnostikk og overbehandling, uttalte Brelin i talen til årsmøtet:

– Men mye tyder på at vi ikke er gode nok på dette. Vi forbruker for mye tjenester i andrelinjetjenesten, vi henviser ofte og sykmelder mye. Vår forvaltning av samfunnets ressurser er antagelig ikke i tråd med de reelle medisinske behovene. Det er grunn til å frykte at også vår aktivitet resulterer i overdiagnostikk, overbehandling og feil ressursbruk.

Rekrutteringsproblemer
Brelin trekker for øvrig frem problemene med å rekruttere unge leger til allmennmedisin blant fagets fremste utfordringer i tiden fremover:

– Det er antagelig mange årsaker til dette. Noe av dette er nok resultat av større samfunnsmessige endringer med urbanisering av unge mennesker. Noe er et resultat av den nye turnusordningen og hvordan denne forvaltes, og noe er sikkert knyttet til dårlig stimulering av unge leger til å velge jobb og arbeid utenfor de store byene. Det er tydelig at dette er et stort problem – ikke bare for fastlegepraksiser, men også for de mindre sykehusene, uttalte NFA-lederen.

Han peker på rekrutteringsstillinger, tilrettelagt spesialistutdanning, faglig støtte og gode vilkår for unge leger blant virkemidlene for å styrke rekrutteringen.  

– Styrket primærhelsemeldingen
NFA-lederen stiller seg dessuten bak Allmennlegeforeningens leder Kari Solliens uttalelse om at foreningenes påvirkningsarbeid har styrket regjeringens stortingsmelding om primærhelsetjenesten:

– Takket være et grundig arbeid, gikk vi fra å ha en stortingsmelding der fastlegene knapt var omtalt, til at helseministeren nå definerer primærhelseteam som en styrkning av fastlegekontorene og at fastlegene er omtales som teamenes naturlige leder.

Powered by Labrador CMS