VIKTIG: – Det å foreta en randomisert innføring av en ny metode, er utrolig viktig for å kvalitetssikre endringen. Alt innen medisinen bør gjøres slikt, sier direktør i Kreftregisteret Giske Ursin. Her avbildet under et screeningseminar for Norsk lungekreftgruppe i år. Foto: Lasse Moe

– Alt innen medisinen bør gjøres slik

Nye screeningprogram må implementeres randomisert for å utelukke faktorer som kan påvirke resultatene, sier direktøren i Kreftregisteret.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Screeningprogrammet for livmorhalskreft begynte i 2015 å undersøke kvinner over 34 år for høyrisikabel HPV-infeksjon som primær screeningmetode. Metoden ble innført randomisert i fire fylker, for å gjøre implementeringen etterprøvbar.
– Det å foreta en randomisert innføring av en ny metode, er utrolig viktig for å kvalitetssikre endringen. Alt innen medisinen bør gjøres slikt, fordi det er ofte at andre faktorer endrer seg samtidig som en implementerer noe nytt, sier Giske Ursin, direktør i Kreftregisteret.

LES OGSÅ: «Fortsatt strid om etikken bak prosjektet»


Lærte av brystkreftprogrammet
– Vi har lært fra andre screeningprogrammer at det er lurt å foreta en gradvis implementering av nye programmer – for å oppdage andre uforutsette endringer, sier Ursin.
Hun viser til at det ikke ble utført en kontrollert og randomisert implementering av brystkreftscreeningprogrammet.
– Da brystkreftscreeningen ble innført midt på 1990-tallet, økte salget av postmenopausal hormonell behandling samtidig (østrogen og gestagen-tilskudd). Dette vet vi gir økt brystkreftforekomst.
Direktøren forklarer at det var umulig å konkludere med hva som var årsaken til den økte forekomsten av brystkreft etter at brystkreftscreeningen startet, ved bare å se på trendene i forekomst. Ettersom det ikke ble gjennomført en randomisert screening innenfor samme fylke, hvor noen ble screenet og noen var i en ikke-screenet kontrollgruppe, kunne en ikke enkelt avgjøre i hvor stor grad screening førte til økt forekomst av brystkreft.


– Kan ikke utelukke
– Dersom en ikke implementerer en metode kontrollert og forekomsten av forstadier til livmorhalskreft øker samtidig, da kan en ikke utelukke om selve metoden fører til økt forekomst av oppdagede kreftforstadier – eller om det er andre underliggende årsaker som fører til oppdagelsen av forstadiene, sier Ursin.
Hun peker på at slike omgjøringsprosesser også har en praktisk side.

– Nye screeningprogrammer innebærer utskifting av en teknologi til fordel for en annen. Dette må en gjøre gradvis – for å sørge for at man har den nødvendige kompetansen.

Powered by Labrador CMS