MÅ SI NEI: - Vi er nødt til å tåle noen tøffe nei. Det gjør forferdelig vondt på kort sikt, men er helt nødvendig på lang sikt, sier Legemiddelverk-direktør Audun Hågå. Foto: Per Corneliussen

– Ikke ødelegg forhandlingsposisjonen vår

Legemiddelverket-sjefen med spark til leger som uttaler seg om legemidler mens prisforhandlinger pågår.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

DIAKONHJEMMET SYKEHUS, OSLO: På Dagens Medisins konferanse om helseøkonomi gjorde Audun Hågå, direktør i Legemiddelverket, det helt klart hva han mener er hovedproblemet når det gjelder innføringen av nye legemidler i Norge.

- Prisutviklingen på nye legemidler har løpt løpsk. Det er fantastisk at de kommer, men det store problemet er prisen. Det er ikke rimelig forhold mellom pris og nytte, sier Hågå.

Priser skrevet med gaffel
Han peker på at dette ikke er en bærekraftig utvikling.

- Dette går ikke lenger og noe må skje. Jeg tror ikke noe på at prisen må være slik. Prisen er ikke skrevet i stein, men med gaffel – og må forhandles.

Vi er nødt til å tåle noen tøffe nei Audun Hågå

Han har selv «vokst opp» i markedsavdelingen i et stort legemiddelfirma, og sier pris på legemidler ene og alene er knyttet til betalingsvillighet – og ikke koblet til utviklings- og produksjonskostnader.

Hågå mener det er urettferdig at byråkratene ofte får «skylden» når media omtaler legemidler som ikke er på markedet fordi man venter på at myndighetene og legemiddelselskapene skal bli enige om en pris. Hågå sier det er vanskelig, men likevel helt nødvendig, å si nei til å innføre legemidler som ikke er kostnadseffektive.

- Ligner på utpressing
- Det er forferdelig vanskelig å si nei i dette markedet. Da blir det et voldsomt press, som ligner litt på utpressing, fra pasientforeninger, forskriverne og politisk opposisjon – dratt i gang av mediene. Men aksepterer vi høy pris én gang, sender vi et signal til industrien om at prisen var for lav, som gjør at prisen blir enda høyere neste gang, advarer Hågå.

Samtidig kom han med en klar oppfordring til norske leger.

- Mens prisforhandlinger pågår er det viktig å huske hvilket lag man er på. Ikke ødelegg forhandlingssituasjonen underveis, sier Hågå, med henvisning til leger som bidrar til å styrke industriens «forhandlingskort» med sine uttalelser.

- Kostnadene må ned, og det er for å hjelpe pasientene, påpeker Hågå.

Har sagt ja for lett
Han mener myndighetene delvis er skyld i denne situasjonen selv ved at man har sagt ja for lett. Det gjør «vondt» at prisforhandlingene tar tid, men det må vi akseptere, ifølge Hågå, som viser til at dette er et nødvendig og eldgammelt prinsipp i all handel.

- Vi må fortsette med prisforhandlinger og pruting. Vi er nødt til å tåle noen tøffe nei. Det gjør forferdelig vondt på kort sikt, men er helt nødvendig på lang sikt. Det er mye som står på spill; vi trenger et bærekraftig system for offentlige prioriteringer med rettferdig fordeling til beste for pasienten, sier Hågå.

Powered by Labrador CMS