BEKYMRET: OUS-styrets leder Stener Kvinnsland og nestleder Anne Carine Tanum uttrykker bekymring for den økonomiske utviklingen etter årets første tre måneder. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Ber om tiltak for å kutte kostnader til bemanning

OUS-styret ber administrasjonen redusere kostnadene til blant annet bemanning, rekruttering, overtid, innleie og drift av sengeposter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Allerede etter årets tre første måneder ligger Oslo universitetssykehus (OUS) 100 millioner kroner bak budsjettet for perioden. I samme periode hadde sykehuset en bemanning på 301 flere månedsverk enn budsjettert, og 290 flere enn på samme tid i fjor.

– Jeg kan ikke bli annet enn bekymret når vi allerede så tidlig på året er ute av kurs. Det virker som om styringen ute i klinikkene ikke er god nok når det gjelder bemanning, uttalte styrets nestleder Anne Carine Tanum under styremøtet torsdag.

Vil unngå underskudd
Nå reiser flertallet i OUS-styret tvil om hvorvidt tiltakene som allerede er satt i gang for å bedre den økonomiske situasjonen ved sykehuset er tilstrekkelige. Flertallet ber om nye tiltak for å kutte kostnadene blant annet til bemanning og rekruttering:

«Styret ber direktør særskilt vurdere og gjennomføre tiltak som reduserer kostnadene innenfor stab- og støttefunksjoner, bemanning og rekruttering, drift av sengeposter, overtid og innleie», heter det i vedtaket. Formuleringen fikk støtte fra alle de eierutnevnte medlemmene i helseforetakets styre.

– Å ligge 100 millioner kroner bak etter tre måneder opplever jeg som dramatisk. Vi kan ikke være med på at sykehuset synker inn i en underskuddproblematikk – slik man husker fra noen år tilbake i tid – som utfordrer hele bildet av videreutvikling og investering som er nødvendig, uttalte styreleder Stener Kvinnsland idet han fremmet forslaget.

«Detaljstyring»
Ansattrepresentantene i sykehusets styre ville imidlertid ikke stille seg bak forslaget: «Det alternative forslaget innebærer etter vår oppfatning for stor grad av detaljstyring fra styrets side, og dermed en begrensing av foretakets handlingsrom», skriver styremedlemmene fra Legeforeningen, Sykepleierforbundet og Fagforbundet.

Ifølge de ansattes representanter tar vedtaket lite høyde for konsekvensene det vil få for pasientbehandlingen dersom man instruerer sykehusledelsen i å gjøre flere kostnadsbesparende tiltak. Under styremøtet advarte ansattrepresentantene dessuten mot å være for utålmodig med å forvente en nedgang i bemanningen:

– Vi kan ikke si til pasientene som trenger øyeblikkelig hjelp at «vi har ikke bemanning – dere får komme tilbake neste dag». Vi har en oppgave på vegne av samfunnet som krever beredskap til enhver tid, uttalte Aasmund Bredeli, foretakstillitsvalgt for Legeforeningen.

Powered by Labrador CMS