6000 flere unge kvinner tok celleprøve

Over 6.000 flere unge kvinner i alderen 25-29 år tok celleprøve i 2015 enn i 2014, forteller Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

FLERE: Ameli Tropé, leder for Livmorhalsprogrammet, håper stadig flere unge kvinner vil screene seg.

Kreftsyke Thea Steen får æren for økningen på grunn av sitt arbeid med å påvirke unge kvinner til å ta celleprøve.

Hun har gjennom bloggen sin, gjennom pressen og #sjekkdeg-kampanjen jobbet for denne saken.

Tydelig økning
– Steen har gjort en fantastisk innsats, vi så en tydelig økning i hvor mange som sjekket seg da hun begynte å blogge. Gjennom #sjekkdeg-kampanjen har økningen holdt seg, sier Ameli Tropé, leder av Livmorhalsprogrammet i Kreftregisteret, til Dagens Medisin.

Thea Steen fikk nylig Kreftforeningens hederspris for sin innsats.

59 prosent
I 2012 var dekningsgraden blant unge kvinner i alderen 25-29 år historisk lav, med bare 52,7 prosent. Fra 2014 til 2015 økte den fra 55 prosent til 59 prosent.

– Dette er en kreftform som rammer unge kvinner, 1/3 av de som får livmorhalskreft er under 40 år. Forekomsten er økende blant de under 40 år, og dette har en sammenheng med at så få screener seg i ung alder, sier Tropé.
Målet ikke nådd
Målet er at 80 prosent av kvinnene skal ta celleprøve.

– Det er et stykke til vi når det målet, men heldigvis fortsetter #sjekkdeg-kampanjen, som er et samarbeid mellom Steen, Det Nye og Kreftforeningen. Det er vi veldig glade for, sier hun.

Tror på økning
Tropé er optimistisk.

– Kreftforeningens film om screening for livmorhalskreft er delt svært mange ganger de siste døgnene. Med dette vil flere unge kvinner sjekke seg, og vi håper på fortsatt økning, sier hun.

Powered by Labrador CMS