VIL SAMORDNE: OUS-direktør Bjørn Erikstein ønsker å samordne sykehusutbygging på Aker med Oslo kommunes storbylegevakt. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Vil gå inn for å starte Aker-utbygging tidlig

OUS-direktøren vil anbefale Helse Sør-Øst å sette i gang byggingen av et nytt lokalsykehus raskt.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/LITTERATURHUSET: I januar ga styret ved Oslo universitetssykehus (OUS) sin tilslutning til en delvis samling på Gaustad i kombinasjon med nytt lokalsykehus på Aker. Imidlertid har det vært uavklart hvorvidt man skal begynne med utbygging på Aker eller på Gaustad.

Nå kunngjør administrerende direktør Bjørn Erikstein at han vil anbefale Helse Sør-Øst å sette i gang utbyggingen på Aker tidlig.

Vil samordne med storbylegevakt
Uttalelsen kom under en debatt om hvordan sykehusene i Oslo og Akershus skal håndtere den kraftige befolkningsveksten i de to fylkene. OUS-direktøren viser til at Oslo kommune planlegger å bygge storbylegevakt på Aker, og forteller at han ønsker å samordne de to prosessene.

– Oslo kommune bestemmer seg nå for å bygge storbylegevakt på Aker. Vi må se på hvordan vi kan organisere dette best mulig sammen med kommunen, og da vil det være fornuftig å se det i sammenheng med at man planlegger å starte deler av et nytt sykehus på Aker, sier Erikstein til Dagens Medisin.

– Fremtiden vil vise
Under debatten ble Erikstein utfordret både av foretakstillitsvalgt Aasmund Bredeli ved OUS, stortingspolitiker Jan Bøler (Ap) og bystyrepolitiker James Stove Lorentzen (H) til å gi en avklaring om hvorvidt han ville prioritere tidlig igangsettelse av Aker-utbyggingen.

– Når kan vi regne med at man setter spaden i jorda på Aker?

– Det klarer jeg ikke å svare på. Men hvis alt går helt etter planen, vil storbylegevakten være ferdig i 2022, og deler av et nytt sykehus kanskje ørlite grann senere. Men dette må planleggingen og fremtiden fortelle oss mer om, sier Erikstein.

Fire parallelle prosjekter
OUS-direktøren forteller at det kan bli aktuelt å sette i gang inntil fire utbygginger parallelt i årene fremover: I tillegg til lokalsykehus på Aker peker han på nytt klinikkbygg på Radiumhospitalet, nye bygg til Regional sikkerhetsavdeling og enkelte grep på Rikshospitalet.

– Det er Helse Sør-Øst som i neste omgang skal ta en beslutning i denne saken. Er det grunn til å tro at de vil komme til samme konklusjon som deg?

– De vil nok ikke være så konkrete på nåværende tidspunkt, men jeg tror også de forstår at det må gjøres noe på Aker relativt tidlig i denne prosessen, sier han.

Powered by Labrador CMS