SER FORBEDRING: På tavlen på fødeavdelingen på SUS står antall dager siden sist overfylte blære. Til venstre Lillian Helgø, IT- og kvalitetskoordinator og jordmor, sammen med avdelingsjordmor Lilly Kleppa. Foto: Svein Lunde, SUS.

Færre overfylte blærer

Tallet på avviksmeldinger om overfylte urinblærer er redusert ved fødeavdelingen på Stavanger universitetssykehus etter målrettet arbeid.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Prosjektet «Ingen overfylte blærer» startet opp i 2013, som en del av pasientsikkerhetsprogrammet ved sykehuset.

– Vi hadde flere meldinger enn vi ønsket på dette da, og derfor tok vi tak i det, sier Lilly Kleppa, avdelingsjordmor ved fødeavdelingen på Kvinneklinikken ved Stavanger universitetssjukehus (SUS), til sykehusets nettside.

I 2013 ble det meldt inn 24 uønskede hendelser om overfylte blærer ved sykehuset. To år senere var tallet redusert til 18, altså en reduksjon på 25 prosent.

Mindre antibiotika
Tallene baserer seg på et meldingssystem, og betyr at skadene kan være der selv om de ikke rapporteres. Økt oppmerksomhet rundt overfylte blærer fører trolig til at flere skader rapporteres, og sykehuset tror det kan ha vært underrapportering tidligere.

– Dette er et vellykket prosjekt. Resultatet er økt oppmerksomhet rundt tema og færre avvikssaker. For pasientene betyr det at de slipper belastningen med kateter og det blir mindre risiko for urinlekkasje senere. Vi bruker også mindre antibiotika, og det er tidsbesparende - fordi det tar tid å følge opp skader etter overfylte blærer, sier Kleppa.

Overfylte urinblærer er et større problem ved norske sykehus enn antatt, ifølge Kunnskapssenteret, som i fjor kom med et læringsnotat.

Verst på fødeavdelinger
Bakgrunnen var at Meldeordningen mottok 65 meldinger om overfylt blære ved behandling på sykehus i 2014. Manglende observasjon av vannlating og urinblære var et fellestrekk for disse uønskede hendelsene, heter det i rapporten.

De fleste hendelsene skjer ved føde- og operasjonsavdelinger, men også ved andre avdelinger er dette et problem.

I rapporten trekkes det frem fem tiltak for å unngå overfylt blære. Flere av disse tiltakene er allerede iverksatt ved sykehuset i Stavanger.

Blæreskanning
Blant annet utføres det nå hyppig blæreskanning hos utsatte pasienter. «Trygg og tilstrekkelig bemmaning og kompeteanse til enhver tid» og viktigheten av å «kommunisere og dokumentere pasientens behov for blæretømming», understrekes også i læringsnotat.

Nyinnkjøpte gule musematter med ulike slagord på, var dessuten en del av suksessoppskriften ved Sykehuset i Stavanger, fordi det bidro til å fange interessen i avdelingen, ifølge Kleppa.

Powered by Labrador CMS