Foto:

– Samling på Gaustad er gjennomførbart

Slik svarer OUS-ledelsen på konsulentenes innvendinger mot byggeplanene på Gaustad.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I januar ga styret i Oslo universitetssykehus (OUS) sin tilslutning til å samle store deler av sykehusdriften på Gaustad, kombinert med nytt lokalsykehus på Aker.

Kort tid før styrebehandlingen konkluderte konsulentselskapene OPAK og Metier med at byggeplanene på Gaustad hadde større risiko enn sykehusledelsen hadde tatt høyde for.

– Ikke umulig
Nå hevder OUS-ledelsen at prosjektet er gjennomførbart på tross av disse innvendingene:

«Prosjektet har gjennom møter med Plan- og bygningsetaten (PBE) og Statens vegvesen (SVV) arbeidet med forhold knyttet til vei og regulering i alternativ 3, Delvis samling på Gaustad med lokalsykehus på Aker. Dialogen har vært konstruktiv, og det er ikke avdekket forhold som gjør alternativ 3 umulig å gjennomføre», heter det i en ny rapport sykehusledelsen sendte til sykehusets styre i dag.

Ambisiøse lokk-planer
De foreslåtte byggeplanene på Gaustad forutsetter at det legges lokk over Ring 3, slik at det blir mulig å bygge sør for Rikshospitalet. Tidligere i år ga Statens vegvesen uttrykk for at sykehusets planer om å få et slikt lokk ferdig innen 15 år var for ambisiøse, og at ingen av de foreslåtte lokk-løsningene var gjennomførbare.

I tillegg var det ifølge Plan- og bygningsetaten i Oslo kommune en reguleringsrisiko, og en fare for at de tilgjengelige tomtearealene på Gaustad ikke er store nok til sykehusutbyggingen OUS-ledelsen ser for seg.

– Forsterket Ullevål-risiko
Ifølge administrerende direktør Bjørn Erikstein har møtene med Vegvesenet og Plan- og bygningsetaten vist at risikoen ved utbygging på Gaustad er redusert, mens risikoen for utbygging på Ullevål er forsterket.

«Det er gjennomført en mer utdypende gjennomgang av risiko i byggefasen for alternativene. Gjennomgangen viser at det er relativt høy risiko knyttet til bygging på Ullevål, middels risiko knyttet til bygging på Gaustad og lav på Aker. Oppsummert for alternativene gir dette høy risiko i byggefasen for Alternativ 2, Delt løsning mellom Gaustad og Ullevål, og middels for Alternativ 3, Delvis samling på Gaustad med lokalsykehus på Aker», heter det i rapporten.

– Viktig at arbeidet fortsetter
OUS-ledelsen har også gjort en vurdering av sykehusets kapasitetsbehov frem mot 2050 og en såkalt risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).

«Administrerende direktør mener at møtene med Plan- og bygningsetaten og Statens vegvesen og gjennomført ROS-analyse, kapasitets- og elastisitetsanalyser samt vurderingen av risiko i byggefase gir gode innspill til det videre arbeidet. Det er nå viktig at arbeidet med utvikling av fremtidens Oslo universitetssykehus kan fortsette med utgangspunkt i det kunnskapsgrunnlaget som nå er etablert», skriver Erikstein til OUS-styret.

Powered by Labrador CMS