OVERVÅKE PRAKSIS: - Jeg mener, i likhet med de regionale helseforetakene, at det er viktig å overvåke mulig geografisk variasjon i praktisering av unntaksordningen som grunnlag for at de regionale helseforetakene kan gripe inn dersom det oppstår en tydelig praksisforskjell, skriver Bent Høie i sitt svar til Kjersti Toppe. Foto: Arkivfoto

– Kan tyde på at det er ønskelig å forbedre systemet

Helseminister Bent Høie overlater til fagdirektørene å justere unntaksordningen for legemidler for å hindre at bosted avgjør behandlingsmuligheter.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

– Han må selvsagt slippe å få ta ut separasjon, dette er det drøyeste jeg har lest på lenge, sa Kjersti Toppe (Sp) i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget etter å lest Dagens Medisin sin artikkel om kreftpasienten som vurderer å flytte for å få behandling.

Så lenge Beslutningsforum ikke har tatt stilling til om nivolumab skal brukes for nyrekreftpasienter, er medisinen bare tilgjengelig via en unntaksordning.

Odd Nesse (46) fikk nei på sin søknad om å få immunterapien ved Ålesund sykehus, mens pasienter i tilsvarende situasjon har fått medikamentet blant annet ved Akershus universitetssykehus.

Derfor vurderer Nesse nå å ta ut seperasjon for å kunne folkeregistrere flytting til Ahus-området, og dermed kanskje få behandlingen der.

Les også: Fagdirektøren: En vanskelig oppgave

Viser til fagdirektørene
«Vil statsråden sikre enhetlig praksis, klarere retningslinjer og mindre forskjellsbehandling mellom regioner når pasienter blir vurdert for unntaksordningen slik at ikke adressen til pasient blir avgjørende for å få optimal legemiddelbehandling?», spør Toppe i et skriftlig spørsmål til helseministeren.

I sitt svar viser Høie til at det er opp til RHF-fagdirektørene å ta grep dersom unntakssystemet «utfordrer pasientens mulighet for likeverdig tilgang til behandling».

– Saken det refereres til kan blant annet tyde på at det er ønskelig å forbedre rapporteringssystemet for unntak for enkeltpasienter. Jeg forutsetter derfor at fagdirektørene i de regionale helseforetak med bakgrunn i den informasjonen som nå er fremkommet vurderer behov for eventuelle justeringer i dagens unntaksordning og rapporteringssystem, og at de vil ta grep dersom antall unntak gitt på tilsvarende grunnlag utfordrer pasientens mulighet for likeverdig tilgang til behandling, skriver Høie.

Positiv til unntaksordning
Til Dagens Medisin tidligere denne uken uttalte Høie at han mener det er klokt med en unntaksordning som sådan.

– Hele systemet rundt Beslutningsforum er etablert for å sikre lik praksis. Jeg opplever at det er klokt at det er en sikkerhetsventil. Det er beslutningsforum som har ansvar for å sørge for at den sikkerhetsventilen blir nettopp det – og ikke en mulighet til å etablere urimelig ulik praksis mellom ulike deler av landet.

– Er det ikke et politisk ansvar å sikre likeverdig behandling i hele landet?

– Det politiske ansvaret er å sørge for at vi har Beslutningsforum. Det er beslutningsforum og helseregionene sitt ansvar å sørge for at de følger opp regelverket og egen praksis. Verken jeg eller Kjersti Toppe kan gå inn og overprøve de medisinske vurderingene bak enkeltbeslutningen. Hvis Toppe mener at hun har en politisk løsning må hun redegjøre for den, sier Høie.

Ikke tema på neste møte
På mandag skal de fire RHF-direktørene ha sitt månedlige møte. Lederen av Bestillerforum, Baard-Christian Schem, opplyser at denne saken trolig ikke vil bli diskutert da på grunn av tett program.

– For øvrig har vi jo tett kontakt i det daglige, så dette kan godt bli diskutert utenfor det månedlige møtene, skriver Schem i en e-post.

Les også: Den minst dårlige løsningen

Powered by Labrador CMS