Foto:

Flere jenter tar HPV-vaksine

79 prosent av 16-åringene tar nå HPV-vaksinen, viser ny statistikk.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Folkehelseinstituttet har publisert tall om den nasjonale vaksinasjonsdekningen. Vaksinasjonsdekningen er stabilt god for difteri, meslinger og de andre vaksinene i barnevaksinasjonsprogrammet.

– Vi ser også i år en fortsatt positiv utvikling for vaksine mot humant papillomavirus (HPV) der nesten 80 prosent av jentene nå tar vaksine, sier Sigrun Kongsrud, fagleder for det nasjonale vaksinasjonsregisteret, SYSVAK, i en pressemelding.

Les også: 19 alvorlige bivirkninger av HPV-vaksine

Økning
79 prosent av de 16 år gamle jentene tok HPV-vaksinen i 2015, som er en økning fra 76 prosent i 2014 og 67 prosent i 2013.

HPV-vaksine anbefales til jenter og unge kvinner for å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-infeksjon. Vaksinen kan også forebygge andre HPV-relaterte krefttyper som analkreft og vaginalkreft.

Les også: FHI anbefaler HPV-vaksine til gutter

Stabil trend tross mediedebatt
Statistikken viser også at 95 prosent av 2- og 9-åringene tok meslingvaksinen i fjor. 95 prosent av 2-åringene og 93 prosent av 9-åringene tok også vaksinen mot difteri.

– Det er gledelig at den positive trenden for vaksinasjonsdekning i barnevaksinasjonsprogrammet fortsetter. Alle de tre årskullene vi publiserer for i år har fått tilbud om vaksiner i en periode med mye debatt om vaksine i media, sier Kongsrud, som roser arbeidet som helsesøstrene gjør.

Her man kan finne statistikk for hver enkelt kommune.

Powered by Labrador CMS