MÅ ORDNE OPP: Legeforeningen mener departementene må ordne opp i saken. - Det haster, sier avdelingsdirektør for jus og arbiedsliv, Lars Duvaland. Arkvifoto Foto:

Stille om «likavgift» - krever svar

Fagfolk og politikere raser mot at pårørende må betale egenandel for frakt av døde til obduksjon. Legeforeningen sier det haster med avklaring.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I forbindelse med den nye obduksjonsloven som trådte i kraft fra 1.januar kreves det egenandel fra pårørende for frakt av døde til sykehus for obduksjon.

Dette må kunne sies å være et slags bunn-nivå på hvordan man rammer mennesker i en fryktelig sårbar situasjon. SVs Torgeir Knag Fylkesnes

«Ser på saken i den nærmeste fremtid»
Patolog Cecilie Alfsen sier obduksjon nå er gjort til et økonomisk spørsmål for de pårørende, og har bedt Helse- og omsorgsdepartementet avklare praksisen.
Les mer: – At pårørende blir bedt om å betale frakt av døde til sykehuset for obduksjon, er en skandale

Da Dagens Medisin ba de aktuelle departementene, Arbeids- og velferdsedpartementet og Helse- og omsorgsdepartementet svare på hvordan dette har oppstått, svarte de at de i samarbeid skulle se på saken «i den nærmeste fremtid». Det var svaret den 29.mars, for snart en måned siden.
Cecilie Alfsen forteller at hun har purret på departementene, men at hun ikke får noe svar.
Onsdag svarer Arbeids- og velferdsdepartementet til Dagens Medisin, via sin kommunikasjonsavdeling, at status er at det fortsatt jobbes med saken.

- Vi har ikke noe nytt å meddele på dette tidspunkt, svarer departementet.

Regelverksendring
Også Legeforeningen ber om avklaring, og Legeforeningens avdelingsdirektør for jus og arbeidsliv. Lars Duvaland, sier dette må løses raskt.

– Vi hadde forventet en snarlig tilbakemelding fra departementet i saken. Det er har oppstått et ganske akutt problem. Vi er i tett dialog med Patologforeningen som opplever stor usikkerhet. Det må etableres en dialog for å finne løsninger på kort og lang sikt. Når vi ikke får endret praksis slik at det er i tråd med formålet, så må vi få på plass en regelverksendring, sier Duvaland.  

Politikere Dagens Medisin snakket med refererte til avgiften som en skandale. Representanter for alle de politiske partiene i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget stilte krav om at helseministeren ordner opp i saken.


Likavgift
Helsepolitisk talsperson i SV, Torgeir Knag Fylkesnes kalte egenandelskravet en likavgift:

- Dette er jo rett og slett en likavgift. Dette må kunne sies å være et slags bunn-nivå på hvordan man rammer mennesker i en fryktelig sårbar situasjon.

Formålet med den nye loven var å øke antallet obduksjoner i Norge, noe både fagmiljø, helsemyndigheter og politikere enes om at det er behov for.

Det som har skjedd et at en nesten 20 år gammel forvaltningspraksis om full dekning av utgifter for båretransport for obduksjon ved dødsfall utenfor sykehus, ble endret da den nye obduksjonsloven kom.

Klaget til Sivilombudsmannen
Det viser Legeforeningen til, og de har klaget har klagd saken inn til Sivilombudsmannen.

– Vi har fått et formelt svar fra sivilombudsmannen, og de tar ikke dette videre, sier Duvaland.

Powered by Labrador CMS