ØKT BESKYTTELSE: Gjennom smittebegrensning, vil HPV-vaksinering av gutter øke beskyttelsen mot HPV-relatert livmorhalskreft hos jenter og forebygge annen HPV-relatert kreft, som også rammer menn. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Ber Prioriteringsrådet vurdere HPV-vaksinering av gutter

Etter flere års utredning av HPV-vaksinasjon av gutter, nærmer det seg trolig en beslutning.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

HPV-vaksinering ble innlemmet i det norske barnevaksinasjonsprogrammet i 2009, som et tilbud til 11-12 år gamle jenter.
I lang tid har det også vært diskutert om gutter bør tilbys HPV-vaksine gjennom barnevaksineprogrammet for å øke beskyttelsen mot HPV-relatert livmorhalskreft hos jenter gjennom smittebegrensning samt for å forebygge annen HPV-relatert kreft, som også rammer menn.

Nå skal Rådet for kvalitet og prioritering (Prioriteringsrådet) på sitt neste møte 2. juni diskutere om gutter bør innlemmes i vaksineprogrammet.

Ifølge Prioriteringsrådets mandat skal Rådet delta i vurderingen av befolkningsrettede tiltak som screening og vaksiner.

Flere runder
Diskusjonen i Prioriteringsrådet i juni blir trolig den siste av flere runder før Helse- og omsorgsdepartementet bestemmer seg for om også gutter skal inngå i vaksinasjonsprogrammet med HPV-vaksine.
Problemstillingen har vært gjenstand for diskusjon og utredning over flere år: I 2011 fikk Kunnskapssenteret i oppdrag av Folkehelseinstituttet (FHI) å systematisere kunnskap på området.
Kunnskapssenterets rapport kom i januar 2015 og konkluderte med at prisen på vaksinen avgjør om det er kostnadseffektivt å innlemme gutter i barnevaksinasjonsprogrammet.

Folkehelseinstituttet ønsket å gjøre en egen gjennomgang i tillegg og nedsatte en arbeidsgruppe i fjor. Denne gruppen konkluderte i vinter med at gutter bør tilbys HPV-vaksine.

Mulige alternativ
I tillegg til å vurdere om også gutter bør tilbys HPV-vaksine, ber HOD Rådet om å diskutere:

- Forholdet mellom økt vaksinasjonsdekning hos jenter versus at gutter også skal tilbys vaksinasjon.

- HPV-vaksinens potensielle effekt på kreft i svelget hos gutter/menn og hvilken betydning dette kan ha for kost/nytte-analysen.

- Om gruppen menn som har sex med menn (MSM) bør tilbys et særskilt vaksinasjonsprogram mot HPV, dersom vaksinen ikke skulle bli innført i barnevaksinasjonsprogrammet.

Støtter vaksine av gutter
Helseutvalget ser helst at alle gutter tilbys vaksinen. Leder Rolf Martin Angeltvedt sier utfordringen er å nå gutter som har sex med gutter tidlig nok:
– Vi vil gjennom ulike prosjekter kunne nå ut til denne gruppen med informasjon. Men med tanke på at ikke alle gutter i denne alderen er åpne om hvem de er forelsket i, og at det i tillegg er mange som har sex med jenter også, så ville dette bli en halvgod løsning. Vi støtter forslaget om at alle gutter skal tilbys denne, og at det vil styrke beskyttelsen for både jenter og gutter, sier Angeltvedt til Dagens Medisin.
Flere typer kreft
Humant papillomavirus (HPV) er en viktig årsak til livmorhalskreft, men også andre kreftformer hos både menn og kvinner, som analkreft og kreft i svelg.
For 2013 er det estimert at HPV-infeksjon forårsaket i alt cirka 300 krefttilfeller hos kvinner og cirka 90 krefttilfeller hos menn. 

Powered by Labrador CMS