Et kommunalt pasientregister vil gi oversikt over hva som skjer i kommunale helse- og omsorgstjenester, sier helseministeren. Arkivfoto Foto:

Fremmer forslag om kommunalt pasientregister

Fredag fremmes det et lovforslag som gjør det mulig å opprette et kommunalt pasient- og brukerregister (KPR).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I statsbudsjettet for 2015 ble det satt av 30 millioner kroner til å utrede etablering av et kommunalt pasient- og brukerregister (KPR).
Formålet er å få mer kunnskap om helse- og omsorgstjenestene i kommunene. Planlagt ferdigstillelse av registeret er i løpet av 2017.

Helseminister Bent Høie (H) viser til at kunnskapen om disse helsetjenestene er altfor fragmentert i dag:

Kommunalt pasient- og brukerregister (KPR)

Registeret skal etableres med utgangspunkt i de eksisterende registrene KUHR (Kontroll og Utbetaling av HelseRefusjon) og IPLOS (Individbasert PLeie- og OmsorgsStatistikk)Det vil komme strenge krav til ivaretakelse av pasientenes og brukernes personvern. Dette vil bli regulert i en egen forskrift som vil bli sendt på høring, opplyser HOD.At det nye registeret ikke skal medføre økt rapporteringsbyrde for helsepersonell eller kommunale etater, trekkes fram i forslaget.

 – Det kommunale pasient- og brukerregisteret vil bli dannet med utgangspunkt eksisterende informasjon. Det vil være svært nyttig i arbeidet med å gjøre tjenestene bedre, sier han ifølge HOD.

Da forslaget var til høring i høst, var Legeforeningen kritiske på flere punkter.

Blant annet pekte de at det ikke lå føringer om finansiering til videre drift og utvikling av registeret.

– Legeforeningen vil påpeke at å forme et nasjonalt system med datafangst med et så bredt formål som skissert er svært komplisert og vil måtte skje trinnvis og basert  på løpende erfaringer over mange år.

De viste videre til at nye IKT-verktøy til å håndtere et slikt register knapt finnes i de kommunale helse og omsorgstjenestene.

Powered by Labrador CMS