HELFO-OMVEI: Onkolog Arne Berg ved Drammen sykehus ble overrasket da Helfo dekket privat kreftbehandling. Ifølge helseministeren var dette en glipp fra Helfo. Foto: Vidar Sandnes

Staten sa nei - men betalte for dyr medisin ved privatsykehus

Ved å søke om individuell refusjon har Aleris-pasienter likevel fått dekket kreftbehandling som det offentlige har sagt nei til. 

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Beslutningsforum avgjør hvilke legemidler som kan brukes og som ikke skal brukes ved offentlige sykehus. Imidlertid har pasienter som får kreftbehandling på privatsykehuset Aleris med legemidler som er «forbudt» i det offentlige, likevel fått utgiftene sine dekket av staten.

Dette har skjedd ved at pasientene har søkt – og fått innvilget refusjon hos Helseøkonomiforvaltningen (Helfo) via paragraf 5.22 som omhandler «bidrag til spesielle formål».

Arne Berg, overlege ved Drammen sykehus, kjenner til at to Aleris-pasienter har fått dekket 90 prosent av utgiftene sine til privat kreftbehandling, ett av tilfellene gjaldt nivolumab (Opdivo).

– Jeg ble overrasket da min pasient fikk innvilget dette. Det viser at det nye systemet ikke er tilpasset eksisterende lovverk. Resultatet blir jo absurd, nemlig at statskassa betaler for det staten har sagt nei til, påpeker Berg.

– Tilfeldig
Berg kritiserer ikke at disse pasientene har fått dekket utgiftene sine, men etterlyser en avklaring fra myndighetene. Han sier dette er nok et eksempel på at systemet fører til forskjellsbehandling.

– Hvis dette er en rettighet som pasienter har, bør det bli kjent slik at alle kan benytte seg av det. Det kan ikke være slik at de som tilfeldigvis får høre om det, kan benytte seg av det, mens andre må betale selv.

Etter at Berg ble klar over denne muligheten, har han vært i tvil om hvordan han skal rådgi sine pasienter.

Les også: Ulik tilgang på «nei-medisin»

– Det er vanskelig å gi råd. Etter at dette skjedde, har jeg sagt til mine pasienter at det er mulig at de kan få tilbake noe av pengene fra Helfo, men at de må ta sjansen på å betale selv – og håpe på å få det igjen.

Høie stenger døren
Dagens Medisin kontaktet først Helfo for å få svar på hva som ligger til grunn for denne praksisen. Vi ble henvist videre til Helsedirektoratet, som deretter sendte saken til Helse- og omsorgsdepartementet. Etter én uke fikk vi svar.

– Det er ikke snakk om mange tilfeller, men vi ser at det har vært noen enkelttilfeller som ikke er i samsvar med intensjonen bak bidragsordningen. Disse representerer avvik. Av den grunn har vi bedt Helsedirektoratet om å gripe fatt i dette slik at vi sikrer en felles praksis rundt disse spørsmålene i Helfo, sier helseminister Bent Høie etter at Dagens Medisin gjorde han oppmerksom på praksisen.

Dermed blir denne «Helfo-omveien» stengt.

Slipper å betale tilbake
Pasienter som har fått dekket kreftmedisinen sin, slipper å betale tilbake.

– Det ville ha vært urimelig. Det er ikke deres skyld at det er variasjon i praksisen, sier Høie.

– Hvorfor har dette oppstått?

– Bidragsordningen er ikke ment å dekke legemidler for pasienter som får behandling knyttet til spesialisthelsetjenesten. Her har det oppstått ulik praksis ved ulike Helfo-kontor.

Powered by Labrador CMS