LYMFOVENØS BYPASS: Den amerikanske kirurgen David Chang (t.v.) og overlege Johan Sandberg ved Sykehuset Telemark opererer pasient for lymfødem med en teknikk kalt lymfovenøs bypass. Foto: Hiroo Suami/Johan Sandberg Foto:

Ny behandling prøves ut ved lymfødem

Som det første offentlige sykehuset i Norge, er Sykehuset Telemark i gang med en ny studie som vekker internasjonal interesse.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Enkelt forklart går metoden ut på å finne nye baner for lymfevæske hos pasienter med lymfødem. Pasientene som nå blir operert skal inngå i en studie.
Ifølge overlege og plastikkirurg Johan Sandberg er det knyttet stor internasjonal interesse til studien og forskningen så langt har vist gode resultater med få komplikasjoner.
Krever høy kompetanse
– Det ser ut til at ikke alle sentre som utfører lymfovenøs bypass oppnår de gode resultatene som er vist i blant andre USA. Det er derfor enighet om at pasienter bør opereres av leger med formell utdannelse innenfor lymfødem og mikrokirurgi – et «fellowship», sier Johan Sandberg til Dagens Medisin.

I fjor gjennomførte han en mini-metodevurdering av teknikken. «Lymfovenøs bypass har blitt utført over mange år med gode resultater på lang og kort sikt, men med en noe udefinert indikasjon så langt. Mye tyder på at pasienter med lymfødem MD Anderson stadium 1 – 2 er best egnet for lymfovenøs bypass», heter det i metoderapporten.  
Metoden regnes ikke som eksperimentell, men anbefales gjennomført innenfor en studie.

Først med tilbud i Norge
Sykehuset Telemark viser til at de er det første offentlige sykehuset i Norge som kan tilby denne behandlingen.
Om lag en tredel av brystkreftopererte som må fjerne lymfeknutene i armhulen, blir rammet av lymfødem, og brystkreftpasienter utgjør hovedtyngden av de aktuelle pasientene som får tilbud om ny behandling og som inngår i studien.

Målet er å inkludere 100 pasienter, og etter planen vil det bli gjennomført én operasjon i uken fremover.

Erfaring fra USA
Sykehuset Telemark skriver på sin hjemmeside at plastikkirurg Johan Sandberg er utdannet ved MD Anderson Cancer Center, et av de fremste kreftsenterne i verden, og har lang erfaring som kirurg i USA.

Her lærte Sandberg teknikken hvor lymfebaner sys sammen med blodårer, såkalt lymfovenøs bypass. Behandlingen kan ha effekt for selekterte pasienter.
Operasjonen tar om lag seks timer med mikrokirurgi. Sandberg har allerede operert fem pasienter med denne metoden her i Norge, ifølge sykehuset.

– Dette er en operasjonsteknikk med gode resultater og få komplikasjoner. Det er snakk om et lite inngrep, som bare involverer den syke armen, og pasienten kan reise hjem dagen etter operasjon, sier Sandberg.

Artikkelen er oppdatert 14. april.

Powered by Labrador CMS