IKKE ENIGE: Helseminister Bent Høie (H) og senterpartipolitiker Kjersti Toppe er uenige i hvordan Nasjonal sykehusplans punkt om stedlig ledelse skal tolkes. Foto: Per Corneliussen

Mener ledelsesorganisering er i tråd med Stortingets føringer

Helseminister Bent Høie (H) mener Helse Møre og Romsdal holder seg til Stortingets føringer om stedig ledelse i ledelsesmodellen helseforetaket vil gå inn for.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det sa han i spørretimen onsdag, da stortingsrepresentant for Senterpartiet, Kjersti Toppe, spurte om Høie vil gripe inn overfor helseforetaket, og sikre stedlig ledelse.

- Ikke nødvendigvis i strid med prinsippene
Som Dagens Medisin har skrevet, vedtok Helse Møre og Romsdal HF felles ledelse for sine sykehus, noe de gjorde samme dag som Stortinget vedtok Nasjonal sykehusplan – og i den at landets sykehus skal ha stedlig ledelse.

Les mer: Da Stortinget vedtok felles ledelse - vedtok sykehuset stedlig ledelse

Høie viste til flertallsvedtaket, der Stortinget ber foretaksmøtet sørge for at stedlig ledelse blir hovedregelen ved norske sykehus.

– Da Stortinget behandlet Nasjonal helse- og sykehusplan, var vi opptatt av å få bedre og tydeligere ledelse i sykehusene, blant annet for å sikre god kommunikasjon og nærhet til leder. Jeg vil følge opp vedtaket om stedlig ledelse i foretaksmøtet med de regionale helseforetakene 4.mai, sa Høie.

Jeg har nesten ikke hørt en eneste senterpartirepresentant snakke om sykehus de to siste årene uten å referere til Ringerike sykehus Helseminister Bent Høie (H)

– Men det er viktig å presisere at tverrgående modeller ikke nødvendigvis er i strid med prinsipper om stedlig ledelse. For eksempel har Ringerike sykehus, som er løftet frem av mange i denne diskusjonen, tverrgående ledelse, sa han.

 – Lovens krav til ledelse i sykehusene er at det skal være en enhetlig ledelse på alle nivå, for å sikre klare ansvarsforhold. Samtidig har helseforetakene anledning til å utvikle ledelsesmodeller som er tilpasset lokale behov innenfor de rammene Stortinget setter. Jeg har tiltro til at helse Møre og Romsdal har til hensikt å følge opp Stortingets intensjoner i denne saken.

Toppe: «Veldig uklart»
Kjersti Toppe (Sp), som er medlem i helse- og omsorgskomiteen, mener svaret fra Høie var «veldig uklart»:

– Jeg oppfattet, da Stortinget vedtok Nasjonal sykehusplan, at det var ganske stor enighet i denne salen, om at stedlig ledelse skulle være hovedregelen ved norske sykehus og at stedlig ledelse er ett av to hovedmåter å organisere ledelse på. Det står beskrevet i innstillingen, sa Toppe.

– Nå foreslo Helse Møre og Romsdal, samme dag som Stortinget vedtok sykehusplanen, en hybrid med mer klinikkorganisering som da samtidig skal ivareta stedlig ledelse. Mener statsråden at det Helse Møre og Romsdal foreslår faktisk er i tråd med det stortingsflertallet mente? spurte hun.

Et nedstemt forslag
Høie svarte Toppe med å minne henne om at Senterpartiet fremmet forslag til sykehusplanen der man låste en løsning slik at man skulle ha én stedlig leder på hver virksomhet som hadde alt ansvaret, både det medisinske, faglige og økonomiske.

– Det forslaget ble nedstemt. Man kan derfor ikke ta utgangspunkt i et forslag som ble nedstemt når man skal vurdere oppfølgingen av det Stortinget faktisk har besluttet. I innstillingen til planene referer flertallet til den modellen som er i Vestre Viken (der Ringerike sykehus hører til, journ.anm), sa Høie.

– Og jeg oppfatter at den modellen som nå er til diskusjon i Møre og Romsdal, i veldig stor grad bygger på de samme prinsippene. Som også flere, og ikke minst representanter for Senterpartiet, har trukket frem som en veldig god løsning. Jeg har nesten ikke hørt en eneste senterpartirepresentant snakke om sykehus de to siste årene uten å referere til Ringerike sykehus, sa Høie.

- Oppsiktsvekkende
Toppe på sin side sa hun synes det er oppsiktsvekkende om «statsråden tror at det som blir foreslått i Helse Møre og Romsdal er likt det som er i Vestre Viken».

– Det stemmer ikke, sa Toppe.

– Det er noe helt annet som blir foreslått i Møre og Romsdal der de utvider klinikkledelse og skal til og med ha en egen klinikkorganisering på anestesi. En stedlig leder i et slikt system vil ikke hatt ansvar for noen ting som faktisk skjer på sykehuset. Så hvis det er dette som statsråden mener er likt, så er jeg totalt uenig, sa Toppe.
Tidligere har også Aps helsepolitiske talsperson, Torgeir Micaelsen, spurt Høie om ledelsesmodellen i Helse Møre og Romsdal.

Powered by Labrador CMS