PÅLEGG: - De regionale helseforetak skal organisere spesialisthelsetjenesten slik at de som ønsker det innen helseregionen kan få utført rituell omskjæring av gutter på en forsvarlig måte, fastslår statsråd Bent Høie (H). Foto: Arkivfoto Vidar Sandnes

– Opp til foreldrene å benytte seg av tilbudet

Helseminister Bent Høie håper informasjon til foreldre skal gjøre at flere velger å omskjære guttebarna i offentlig regi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I 2014 vedtok Stortinget at rituell omskjæring av guttebarn skal tilbys ved offentlige sykehus. Likevel er bare 81 operasjoner utført i offentlig regi, ifølge en kartlegging Dagens Medisin gjorde tidligere i år. Privatklinikker utførte cirka 345 operasjoner, men dette er likevel langt unna behovet som var vurdert til 2000 operasjoner årlig.

Jenny Klinge (Sp) mener dette de lave tallene viser at omskjæringsloven har feilet, og i et skriftlig spørsmål har hun bedt helseminister Bent Høie om å redegjøre for hvordan lovverket blir fulgt opp.

«Kan helseministeren gjera greie for kva årsaka til dette er, kvifor ingen er straffa for eventuelle ulovleg utførte operasjonar, og meiner han omsynet til dei små gutane er ivaretekne med dagens lovverk og praksis?», spør Klinge.

– Tatt noe tid
I svaret erkjenner helseministeren at det har «tatt noe tid» å på plass et offentlig tilbud.  

De regionale helseforetakene arbeider fortsatt med å få på plass et tilbud, enten i egen region, gjennom avtaler om bruk av sykehus i andre regioner eller ved bruk av privatpraktiserende spesialister eller private klinikker. Dette har tatt noe tid, men ifølge de regionale helseforetakene vil operasjonskapasiteten øke i løpet av 2016, skriver Høie.

Hensikten med loven var å sikre at rituell omskjæring utføres på en forsvarlig og betryggende måte. Jenny Klinge har påpekt at de lave omskjæringstallene tyder på at mange er blitt ulovlig omskåret i perioden, uten at noen er stilt til ansvar.

Ikke oversikt over omskjæring i utlandet
– Det er opp til foreldrene å benytte seg av det offentlige tilbudet som er etablert. Det kan heller ikke utelukkes at noen foreldre tar med seg sine barn til utlandet og får utført inngrepet der, men omfanget av slik rituell omskjæring utført i andre land har ikke departementet oversikt over. Lov om rituell omskjæring av gutter vil bare gjelde overfor inngrep som utføres i Norge, skriver Bent Høie.

Høie har i år gitt Helsedirektoratet i oppdrag å utarbeide informasjon til foreldre og helsepersonell knyttet til tilbudet om rituell omskjæring.

– God informasjon til helsepersonell og foreldre vil trolig bidra til at flere foreldre velger å få omskjæringene utført i regi av helseforetakene. Dette vil sikre at inngrepet utføres på en forsvarlig måte, mener Høie.

Ikke kjent med etterforskning
Etter loven kan rituell omskjæring som hovedregel bare utføres av lege og inngrepet kan bare utføres dersom det gis tilstrekkelig smertelindring.
Leger som handler i strid med dette kan straffes med bøter eller fengsel inntil tre måneder. Personer som ikke er lege kan straffes med fengsel inntil to år dersom de initierer, eller utfører, inngrepet.

– Når det gjelder oversikt over straffbare forhold knyttet til rituell omskjæring av gutter, er dette politiet og påtalemyndighetenes ansvarsområde og nærmere spørsmål knyttet til dette må i så fall rettes til justis- og beredskapsministeren. Jeg er imidlertid ikke kjent med at det etter lovens ikrafttredelse har vært igangsatt etterforskning knyttet til mulig overtredelse av loven, svarer Høie.

Powered by Labrador CMS