Espen Remme, adminstrerende direktør for Helse Møre og Romsdal HF, så ikke til Stortingets vedtak da foretaket vedtok ny organisasjonsmodell. Foto: Helse MR/Stortinget

Da Stortinget vedtok stedlig ledelse, vedtok sykehuset felles ledelse

Samme dag som Stortinget vedtok at landets sykehus skal ha stedlig ledelse, vedtok Helse Møre og Romsdal HF felles ledelse for sine sykehus.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Torsdag 17.mars vedtok Stortinget Nasjonal helse- og sykehusplan, der det fastslås at stedlig ledelse skal være hovedregelen ved norske sykehus.

Samme dag presenterer administrerende direktør for Helse Møre og Romsdal HF, Espen Remme, en ny organisasjonsmodell for foretaket for sine styremedlemmer. I den nye modellen skal det være tverrgående klinikker - og felles ledelse for sykehusene i Ålesund, Molde, Kristiansund og Volda.

Vedtaket i Helse Møre og Romsdal HF skiller seg sterkt fra det vedtatte forslaget i Stortinget. Dét lyder slik:

«Stortinget ber regjeringen gjennom foretaksmøtet og/eller styringsdokumenter sørge for at stedlig ledelse blir hovedregelen i norske sykehus».

Nå spør nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Kjersti Toppe (Sp) om hvilken frihet sykehusene har til å omgå hovedregelen i Sykehusplanen.

Toppe: "Vi holder folk for narr"
– Dette viser det som jeg hele tiden har sagt, at sykehusplanen ikke får noen betydning. Vi politikere er så naive at vi snakker til velgeren om at vi har sikret styring og stedlig ledelse, og så viser deg seg at vi holder folk for narr.

Toppe har stilt helseminister Bent Høie (H) spørsmål om saken i Stortinget, og her krever hun at Høie sørger for at det innføres stedlig ledelse i Helse Møre og Romsdal HF.

- Tenker gjennomgående ledelse
Espen Remme sier til Dagens Medisin at han ikke ønsker å kommentere Toppes spørsmål til Høie, og sier videre at det ikke var noe bevisst valg at vedtaket skulle gjøres samme dag som Sykehusplanen var til behandling.

– For oss er det klart at Helse Møre og Romsdal, på lik linje med andre helseforetak i Norge, følger føringene Stortinget gir gjennom Nasjonal helse- og sykehusplan. Og vi er veldig opptatt av at en er nødt til å få til en god stedlig ledelse.

– Helse- og omsorgskomiteen sier også i sin innstilling at blant annet nasjonale faglige retningslinjer, beste praksis og felles prosedyrer mellom sykehus understreker behovet for et sterkt og tydelig gjennomgående ledelsessystem på tvers av sykehusgrenser i et foretak.

– En organisering på tvers av sykehusene legger bedre til rette for kunnskapsdeling og standardisering av tjenestene, noe som igjen reduserer variasjon, mener Remme.

– En av beveggrunnene mine til å tenke gjennomgående ledelse i Møre og Romsdal er å samle kreftene og fagene for å utvikle tjenestetilbudet til pasientene i Møre og Romsdal. Jeg mener at en gjennomgående ledelse kan se hele ansvaret under ett.

– Det er viktig å sikre god ledelse på alle nivåer, det betyr ikke at all ledelse skal sitte i Ålesund, slik det er blitt antydet. Nå jobber vi med del to av planen, som skal si noe om hvor ledelsen skal være.

Powered by Labrador CMS