OVERRASKET: Bernadette Kumar, direktør i NAKMI, er sammen med forskerkollegene overrasket over resultatene i studien. Foto: Ram Gupta/NAKMI

Innvandrere har lavere dødelighet enn øvrig befolkning

Resultatene fra en ny norsk studie bryter med forestillingene som er skapt rundt innvandreres helse, mener medforfatter Bernadette Kumar.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innvandrere har samlet sett rundt 20 prosent lavere dødelighet enn den øvrige norske befolkningen.

Det viser forskning publisert i tidsskriftet Demographic Research onsdag.
- Slår hull på myter
Direktør for Nasjonal kompetanseenhet for minoritetshelse (NAKMI), Bernadette Kumar som er medforfatter på studien, forteller at hun og forskerkollegene ble overrasket over resultatene i studien.
Studien undersøker dødeligheten blant innvandrere, norskfødte barn av innvandrere og den øvrige befolkningen.

 - Det er mange myter om at innvandrere har dårligere helse, og det er skapt et bilde som sier at innvandrerene belaster helsevesenet vårt eller at de kommer hit for å få gratis helsetjenester. Det kan være at enkelte har dårligere livsstilsvaner, men de kommer altså ikke dårligere ut når det gjelder dødelighet, sier Bernadette Kumar til Dagens Medisin.  

- Vi ser at etter en viss periode, når innvandrere har bodd her i over 20 år, så nærmer deres dødelighet seg etniske nordmenns dødelighet. Det skjer en endring i risiko for sykdom og endring i livsstil – og ellers en kulturell tilpasning som gjør at dødeligheten mer nærmer seg etniske nordmenns, sier Kumar.

Ifølge studien får innvandrerene altså dårlige helse jo lengre de bor i Norge.

Den største forskjellen fant forskerne for innvandrere med kort botid, som hadde svært lav dødelighet.

Dødeligheten øker med økt botid, og etter rundt 25 år i Norge er den tilsvarende som for personer uten innvandrerbakgrunn. Dette kan tyde på at det er de friskeste og sunneste innvandrerne som migrerer til Norge i utgangspunktet.

Sammenlikningen ble gjort ved hjelp av regresjonsanalyser på årlige data, fra registre i Statistisk sentralbyrå. Den inkluderer alle bosatte voksne i alderen 25-79 år i perioden 1990-2012 (N=4,4 millioner).
Totalt forekom rundt 451 000 dødsfall i denne perioden.

Norskfødte barn av innvandrere hadde svært lav dødelighet
– Når vi bare tok hensyn til kjønn, alder og kalenderperiode, hadde innvandrere rundt åtte prosent lavere dødelighet enn befolkningen for øvrig. Når vi i tillegg justerte for sosioøkonomiske kjennetegn som utdanning, ekteskapelig status og foreldreskap, falt dødsrisikoen ytterligere, og ble rundt tjue prosent lavere. Overraskende fant vi at norskfødte barn av innvandrere har en særdeles lav dødelighet – også lavere enn sine foreldre. I denne gruppen er det imidlertid svært få dødsfall fordi befolkningen ennå er relativt ung, skriver førsteforfatter av studien, Astrid Syse, på SSBs nettsider.

Studien er finansiert av NAKMI.

Powered by Labrador CMS