MINDRE FORNØYD: Unge gutter som har epilepsi er mindre fornøyd med utseendet sitt enn jevngamle gutter flest, ifølge en studie som har hentet data fra unge i Akershus. Illustrasjonsfoto: Colourbox Foto:

Unge med epilepsi utsatt for spiseforstyrrelser

Tenåringsjenter og -gutter med epilepsi har oppsøkt hjelp for spiseforstyrrelser i større grad enn jevngamle uten epilepsi.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det kommer frem i en norsk undersøkelse som ble lagt frem på Nevrodagene før påske.
Sannsynligheten for å ha søkt hjelp for spiseforstyrrelser var henholdsvis 2,7 ganger høyere for jenter med epilepsi og 4,3 ganger høyere for gutter med epilepsi sammenlignet med jevngamle friske av samme kjønn.
Mer usunt kosthold
Jenter med en epilepsidiagnose oppga å spise mer usunt enn det jenter uten epilepsi rapporterte. Gutter med epilepsi slanket seg mer enn gutter flest og var mindre fornøyd med utseendet sitt.

Forskerne bak studien oppfordrer leger til å være oppmerksomme på disse forskjellene når de er i kontakt med ungdom som har epilepsi – samt at det bør være lav terskel for henvisning ernæringsfysiolog for å forebygge problemer.

Også sett hos voksne
Ifølge artikkelforfatterne har også voksne med epilepsi økt risiko for spiseforstyrrelser og overvekt, og årsakene er sammensatte.
Det var bakgrunnen for at førsteforfatter Eivind Kolstad og medforfattere ønsket å se på om det samme var tilfelle for ungdom med epilepsi.

Dataene i studien er hentet fra studien Helseprofil for barn og ungdom i Akershus og omfatter svar fra blant andre 247 ungdom som hadde eller hadde hatt epilepsi.

Powered by Labrador CMS