SKEPSIS: – I de senere årene er det kommet flere negative oppslag om statiner, og skepsisen brer seg i befolkningen, mener overlege Serena Tonstad ved Oslo universitetssykehus. Foto:

Advarer mot statinslutt etter medieoppslag

Mens Serena Tonstad er bekymret for virkningene av negative nyhetsoppslag og og at pasienter på egenhånd slutter med statiner, mener Gisle Roksund de snarere kan forhindre overbehandling.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OVERBEHANDLING: – Man kunne like gjerne konkludere med at ved negativ presseomtale reduseres overbehandling, eller at ved positiv presseomtale stiger overbehandlingen, sier fastlege Gisle Roksund.

Artikkelforfatterne bak en dansk studie som nylig ble publisert i European Heart Journal, fant en sammenheng mellom negative mediaoppslag og avsluttet bruk av statiner.
De hevder at konsekvensene av tidlig medisinstans gir uheldige helsemessige konsekvenser, selv om de riktignok påpeker at de ikke med sikkerhet kan fastslå en årsakssammenheng mellom negativ omtale i mediene er årsaken og at pasienter sluttet med statiner.

Studien er finansiert av Avdeling for klinisk biokjemi ved Herlev og Gentofte Hospital, Københavns Universitetshospital.

Første seks måneder
Ifølge førsteforfatter og professor i et intervju på escardio.org, hjemmesiden til den europeiske kardiologiforeningen, uttaler førsteforfatter og professor Børge Nordestgaard at dersom det ikke var negative oppslag om statiner i mediene, ville for tidlig stans av statiner bli redusert med 1,3 prosent.
Det vises til at for hvert negative oppslag i riksmedier, var det en 9 prosent økning av folk som bestemte seg for å slutte å ta statiner i løpet av de første seks månedene etter at de fikk forskrevet kolesterolsenkende medisin.

Nordestgaard uttaler at sammenhengen mellom negative oppslag i mediene og tidlig stopp av statiner forklarte 2 prosent av alle hjerteinfarkt og 1 prosent av alle dødsfall av hjerte- og karsykdom forbundet med tidlig statinstans.

Dose-effekt
- Jeg tror det er en sannsynlig sammenheng mellom negative medieoppslag og stopp av statinbruk. Ettersom årene går, er det flere i studien som slutter, og bivirkningene kan jo ikke ha endret seg - det er de samme medisinene nå som for mange år siden.
- De siste årene er det kommet flere negative oppslag om statiner, og skepsisen brer seg i befolkningen, sier Tonstad, som er overlege ved Preventiv kardiologi, Avdeling for endokrinologi, sykelig overvekt og forebyggende medisin på Oslo universitetssykehus.

Hun sier til Dagens Medisin at det ser ut i studien som om de på høye statindoser var mer tilbøyelige til å avslutte statinbehandlingen.

- Dette skyldes nok en dose-effekt, at høyere doser gir flere bivirkninger. Samtidig så det ut som at pasienter med etablert hjerte- og karsykdom og med diabetes, ikke i samme grad sluttet å ta statiner, og dette er pasienter hvor indikasjonen for statiner er sterkest.   

Medisinsk indikasjon
Tonstad advarer pasienter om å avbryte en statinbehandling på egenhånd.

- Det er viktig at pasienter ikke slutter uten å ha snakket med legen sin.

- Men kan det ikke være en god grunn til at noen avslutter behandlingen, som at de har lagt om livsstilen?

- De som har begynt med statiner, har oftest en medisinsk indikasjon for å fortsette. Riktig kosthold reduserer høyt kolesterol med cirka 10 prosent. Effekten på hjertesykdom og død er mer varierende. Statiner gis jo på bakgrunn av risiko, og den forebyggende effekten av statiner er på 21 prosent reduksjon i sykdom per mmol/l reduksjon av LDL-kolesterol, svarer Tonstad og legger til: 

- Når jeg er ute blant allmennleger, sier mange til meg at det er vanskelig med statiner som primærforebygging - og at mange pasienter er skeptiske ut fra negative omtaler i mediene. Legene må være oppmerksomme på denne risikoen, og må forklare dette for pasientene. Vi bruker statiner for å forebygge sykdom og død og ikke bare for å rette på kolesterol-tallet på papiret. Derfor mener jeg dette er en viktig artikkel i folkehelsesammenheng.

Problematisk fortolkning
Fastlege, og tidligere leder av Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund, deler ikke Tonstad oppfatning om «helsefarlig mediaoppslag».

- Forfatterne foretar etter min oppfatning en problematisk fortolkning. De forholder seg ikke til at mange i befolkningen er overdiagnostisert med for høyt blodtrykk og overbehandlet med statiner. Forfatternes utgangspunkt at alle som har for høyt kolesterol skal ha behandling, uansett om det er primær eller tertiær profylakse.
- Dermed blir deres mål høyt forbruk av statiner, og alt under dette nivået blir et negativt resultat. Man kunne like gjerne konkludere med at ved negativ presseomtale reduseres overbehandling, eller at ved positiv presseomtale stiger overbehandlingen, sier Roksund til Dagens Medisin.

Oppgitte interessekonflikter: Før statiner ble generiske, har Serena Tonstad over flere år mottatt foredragshonorar fra alle legemiddelfirmaer som produserer statiner. Gisle Roksund har ingen oppgitte interessekonflikter. Børge Nordestgaard har mottatt honorar fra Astra Zeneca, Pfizer, Merck, Amgen, Sanofi, Regeneron,Omthera, Dezima, ISIS Pharmaceuticals, Aegerion, Fresenius, B. Braun, Kaneka, Lilly, Kowa, and Denka Seiden.

Powered by Labrador CMS