ERFARING FØRST: – Det er bra med randomiserte studier, og jo mer Norge er involvert i dette, dess bedre. Men dere trenger erfaring, dere må vite hvordan dette skal gjøres, behandle pasienter, følge dem tett opp – og så kan dere gå i gang med en randomisert studie etterpå, mener USA-professor Richard Burt. Foto: Lasse Moe Foto:

– Før dere randomiserer, trenger legene erfaring

USA-professoren Richard Burt, som leder en pågående randomisert internasjonal studie på stamcellebehandling ved MS, mener det er feil av Norge å kjøre en randomisert studie nå.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

REKRUTTERING: – Jeg tror det er vanskelig å designe en randomisert studie på stamcellebehandling, og jeg ville synes det var vanskelig å finne pasienter til en slik studie, sier professor og overlege Jan Lycke ved Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Lasse Moe

HÅNDVERKEREN/OSLO: Mandag ble det klart at Beslutningsforum sa nei til et tilbud om stamcellebehandling ved MS, men sa ja til en randomisert studie (RCT). En slik studie er i tråd med hva norske nevrologer har ønsket.

Mandag arrangerte MS-forbundet og kompetansetjenesten seminar om hematopoteisk stamcelletransplantasjon ved MS.

Blant foreleserne var Richard Burt er indremedisiner og professor ved Divisjon for immunoterapi ved Northwestern University Feinberg School og Medicine i Chicago.

– Før dere randomiserer til en studie, trenger fagfolkene som er involvert i stamcellebehandling erfaring. Det er bra med randomiserte studier, og jo mer Norge er involvert i dette, dess bedre. Men dere trenger erfaring, dere må vite hvordan dette skal gjøres, behandle pasienter, følge dem tett opp – og så kan dere gå i gang med en randomisert studie etterpå, uttaler Burt til Dagens Medisin.

Han sier det er en klar sammenheng mellom volum og kvalitet og mener at bare ett eller to sentre i Norge bør utføre stamcellebehandling.

– Dette er ikke som å gi et legemiddel, det krever høy kompetanse å gjøre stamcellebehandling. Først bør Norge etablere et kompetansesenter.

Leder pågående RCT
Burt leder en større pågående randomisert studie på stamcelletransplantasjon, med pasienter fra USA, Storbritannia og Sverige. Så langt er 85 prosent av pasientene inkludert i studien, og Burt håper at alle de 110 pasientene er rekruttert i løpet av neste år.

Uppsala universitetssjukhus i Sverige er med i den pågående randomiserte studie. Det er ikke Sahlgrenska universitetssjukehuset. Professor og overlege ved MS-Centrum ved Sahlgrenska, Jan Lycke, mener at Norge burde sagt ja til et stamcelle-tilbud.

– Stamcellebehandling er siste mulige behandlingstilbud for noen pasienter. Jeg mener Norge bør ha dette som ett av behandlingsverktøyene. Men det er viktig å velge ut de riktige pasientene, sa Lycke til forsamlingen av nevrologer og hematologer.

Vanskelig rekruttering
Til Dagens Medisin sier Lycke at stamcellebehandling kanskje ikke er det alternativet man randomiserer til, men snarere et alternativ når alle andre behandlinger ikke er aktuelle eller ikke har tilstrekkelig effekt.

 – Det er klart at hvis vi får til en randomisert studie, har vi et bedre vitenskapelig underlag. Men jeg tror det er vanskelig å designe en randomisert studie på stamcellebehandling, og jeg ville synes det var vanskelig å finne pasienter til en slik studie. Uppsala har strevd med å rekruttere pasienter til den pågående studien, sier Lycke.

Finansiering
Det er ikke klarlagt ennå hvordan den norske randomiserte studien skal finansieres. Nevrologiprofessor Trygve Holmøy sa på MS-konferansen at han fryktet at det offentlige i Norge ikke vil finansiere en studie dersom den ikke er randomisert.

Den bekymringen deler ikke professor og nevrolog Hanne F. Harbo:

– Jeg er ikke bekymret for finansieringen av denne studien. På Dagens Medisin sitt fagmøte på MS i desember i fjor, sa stortingsrepresentantene eksplisitt at de vil støtte en randomisert studie. Det er et politisk press overfor en studie nå. Vi må ikke gi opp før vi har startet – jeg tror vi vil lykkes, sa Harbo.

Powered by Labrador CMS