Mer hjemmedialyse kan spare 60 millioner kroner årlig

Hvis alle sykehusene tilbyr pasienter hjemmedialyse i samme grad som Nordlandssykehuset, sparer samfunnet mer enn 60 millioner kroner årlig i forhold til tradisjonell dialyse i sykehus. Dette kan skje uten å redusere kvaliteten på behandlingen – samtidig som pasientene får økt livskvalitet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Hartvig Munthe-Kaas, prosjektdirektør i Medtek Norge – Bransjeorganisasjonen for helse- og velferdsteknologi
FOR PASIENTER med kronisk nyresvikt finnes det kun to livsbevarende behandlinger; transplantasjon av ny nyre eller dialyse. I dag finnes det omtrent 1350 dialysepasienter i Norge.  1150 av dem gjennomfører tre ukentlige behandlinger, som varer i opptil fire timer på sykehus. I tillegg kommer en reise på flere timer, betalt av det offentlige.
Kun om lag 200 av landets pasienter med kronisk nyresvikt tilbys i dag hjemmedialyse, en behandling som for mange kan foregå om natten, hjemme i egen seng mens de sover.
Behandling hjemme gir en betydelig høyere livskvalitet for pasienten, samtidig som de samlede kostnadene for samfunnet nesten blir halvert – sammenlignet med dialyse gjennomført på sykehus. Ikke alle pasienter med nyresvikt kan behandles hjemme.
BEST I LANDET. Ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø og Nordlandssykehuset i Bodø tilbys hele 30 prosent av nyresviktpasientene hjemmedialyse. Legges denne normen til grunn, kan ytterligere 250 av landets pasienter med nyresvikt gjennomføre dialyse hjemme. Det er store variasjoner ellers i landet på i hvilken grad hjemmedialyse tilbys, men gjennomsnittlig tilbys kun femten prosent av dem med kronisk nyresvikt denne behandlingen.
For dialyse utført på sykehus beregnet Kunnskapssenteret (1,2) i sin metodevurdering i 2013 at en dialysebehandling i sykehus har en årlig kostnad på 479.000 kroner. Med dagens teknologi vil kostnadene for en tilsvarende behandling som gjennomføres hjemme, være i en størrelsesorden på 220.000 kroner. Dersom 255 pasienter, som i dag får dialyse i sykehus, tar i bruk hjemmedialyse, kan samfunnet spare rundt 65 millioner kroner årlig.
FORDELER. I tillegg til at hjemmedialyse gir pasienten betydelig økt livskvalitet, gir den også bedre medisinsk resultat – ved at dialyse kan gjennomføres oftere.
•    Behandlingen kan gjennomføres når det passer pasienten.
•    Pasienten sparer mange timer i uken på transport.
•    Mange pasienter kan gjennomføre dialyse om natten mens de sover.
•    Utstyr for hjemmedialyse er rimeligere enn det som benyttes i sykehus.
•    Personellressurser blir, ved hjemmebehandling, frigjort på sykehus.
•    Samfunnet sparer betydelige ressurser.
FOLKEHELSEPROBLEM. Kronisk nyresvikt har på mange måter blitt et folkehelseproblem. Rundt ti prosent av landets befolkning viser tegn til nyreskader. Antallet dialysepasienter har, ifølge Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), økt med hele 43 prosent i løpet av de siste ti årene. Parallelt med denne økningen har andelen av dem som tilbys hjemmedialyse, holdt seg på det samme lave nivået.
Det er flere årsaker til at relativt få tilbys hjemmedialyse, men én viktig årsak er trolig holdninger hos klinikere som oppdras til å se/være sammen med pasienten som behandles.
Med et økende antall mennesker med kroniske sykdommer, en aldrende befolkning og anstrengt økonomi, må vi tenke nytt og annerledes: Kommuner må påta seg nye oppgaver innen pleie og omsorg. Skal hjemmedialyse tilbys, forutsetter det at god veiledning, fra for eksempel hjemmesykepleier, er tilgjengelig.
HVORDAN? Medtek Norge tror det er ulike elementer som må på plass for at flere i fremtiden skal tilbys hjemmedialyse:
•    Det bør utarbeides nasjonale retningslinjer for hjemmedialyse.
•    I sine oppdragsdokumenter for 2017 bør Helse- og omsorgsdepartementet pålegge alle de regionale helseforetakene å ha klare mål for andelen hjemmedialyse for pasienter med kronisk nyresvikt.
•    Pasienter må gis god informasjon og kyndig opplæring før valg av dialysemetode, et valg pasienten i stor grad selv bør ha innflytelse på.
•    Det bør i utdanningen av både leger og sykepleiere legges inn kompetanse om de ulike formene for dialysebehandling, inkludert helseøkonomiske aspekter.
Gjennom finansieringsordningen for sykehusene bør det gis insentiver for å benytte hjemmedialyse. Og hvis flere i fremtiden skal kunne tilbys hjemmedialyse som alternativ behandling, er det nødvendig med en nasjonal satsing.
Ingen oppgitte interessekonflikter
Referanser:
Kunnskapssenteret, Health technology assessment of the different dialysis modalities in Norway (2013).
2) Sundhedsstyrelsen, Dialyse ved kronisk nyresvigt – kan antallet af patienter i udgående dialyse øges? MTV (2006).

Powered by Labrador CMS