KAN BLI BEDRE: – Norge har fremdeles mye å lære når det kommer til integrert omsorg og anvendelse av knappe ressurser i helsesektoren, sier Anna van Poucke og Wencke van der Meijden fra konsulentselskapet KPMG. Foto: Målfrid Bordvik

Slik kan norsk helsevesen bli bedre

Norge kan lære mye av Israel, USA og Singapore, ifølge en kartlegging fra konsulentselskapet KPMG.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I boken «Jakten på det perfekte helsevesenet» har Mark Britnell, leder for KPMG globale helsesatsing, sammenlignet helsevesenet i over 60 land.

Tirsdag var boken gjenstand for debatt da ulike representanter fra helsebransjen var invitert til å diskutere hva som skal til for å utvikle det perfekte helsevesen, og hva Norge kan lære av andre nasjoner.

– Konklusjonen i boken er at det ikke finnes ett perfekt helsevesen, men at flere land har elementer fra det perfekte helsevesen, sier Wencke van der Meijden, leder for helsesatsingen i KPMG Norge.

12 foregangsland
Forfatteren av boken har jobbet over 20 år i private og offentlige helseorganisasjoner, og besøkt mer enn 60 land gjennom sin karriere. I boken har han valgt ut 12 land som han mener alle har elementer fra det perfekte helsevesen. Dette er Storbritannia, Brasil, Australia, Norden, deler av Afrika, India, Singapore, Frankrike, Sveits og Japan.

De nordiske landene, inkludert Norge, får skryt for sitt forebyggende arbeid. Noe overraskende er det kanskje at Brasil er med på listen; årsaken til det er gode kommunale helsetjenester.USA rommer stor variasjon, men har sin styrke innen forskning og utvikling. Også India scorer høyt på innovasjon. Helsevesenet i Frankrike er preget av stor valgfrihet, mens Japan er uvanlig gode på eldreomsorg.

Belønner sykehusene som effektiviserer
Norge har særlig mye å lære av Israel og USA, ifølge KPMG.

– Israel er en av de best bevare hemmelighetene i global helse. De bruker én femtedel mindre på helse sammenlignet med andre i-land, men likevel er den gjennomsnittlige levealderen tre år høyere. Et viktig element her er universelle pasientjournaler, sier Anna van Poucke, medlem av Center of Excellence i KPMG Helse og leder av helsesatsingen i KPMG i Nederland.

Hun trekker også frem et eksempel fra New York i USA, hvor sykehusene oppmuntres til å redusere unødige sykehusinnlegger, som blant annet oppstår som følge av komplikasjoner som kunne vært unngått. Pengene de sparer beholder sykehuset for å kunne gjøre nye investeringer, såkalt «verdibasert finansiering».

Kvalitetsbasert finansering (KBF) er allerede innført som en forsøksordning for spesialisthelsetjenesten i Norge, ved at 0,5 prosent av det totale budsjettet inngår i en belønningsordning for sykehusene som leverer best etter gitte kvalitetsindikatorer.

Ser til Singapore
Wencke van der Meijden mener Norge i større grad burde benytte slike ordninger for å få mer igjen for pengene. Det er bare USA som bruker mer penger på helse enn Norge i dag.

– Helsemyndighetene spiller en viktig rolle for innbyggernes aktive livsstil, og det er høy levealder. Likevel har Norge noen utfordringer i å kontrollere helseutgiftene, som er stadig økende og doblet siden 2002. Samtidig skal man håndtere lange ventelister og økende mangel på personell samtidig som befolkningen eldes. Mange reformer har også bidratt til frustrasjon og mangel på motivasjon blant dem som jobber i helsesektoren. En av de viktigste utfordringene fremover vil derfor være å motivere til koordinering og samarbeid mellom primærhelsetjenesten og spesialisthelsetjenesten, påpeker van der Meijden.

Her mener KMPG-representantene at Norge bør se til Singapore, som i fem år har hatt et elektronisk pasientjournalsystem som er integrert mot både sykehus, lokale helseinstitusjoner, legepraksis og sykehjem. Utbredt bruk av velferdsteknologi, der pasientene selv registrerer helseinformasjon, bidrar til færre sykehusinnleggelser.

Singapore har en forventet levealder på 83 år og bruker kun 4,9 % av bruttonasjonalprodukt på helse, mens Norge bruker 10 prosent.

Hvordan bør norsk helsevesen utvikle seg fremover? Si din mening i kommentarfeltet.

Powered by Labrador CMS