MULIG LAVTERSKELTILBUD: – Dersom studien viser positive resultater vil vi kunne tilby en ny lavterskel-behandling til en stor pasientgruppe, uten venteliste, også i områder som er langt unna ekspertise, sier Håvard Kallestad. Foto: NTNU

Starter nettbehandling mot søvnproblemer

Forskere går i gang med verdens største nettbaserte studie av søvnproblemer.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Målet er å rekruttere opp mot 1500 personer i Nord-Trøndelag og tilby dem nettbasert behandling mot søvnproblemer. Studien er et samarbeid mellom NTNU, St. Olavs Hospital og Folkehelseinstituttet.

420.000 nordmenn får i dag sovemidler på resept, men ifølge Kallestad er det godt dokumentert at kognitiv atferdsterapi er den mest effektive behandlingen mot kroniske søvnvansker. Problemet er at denne behandlingen ikke er tilgjengelig for mange.

Følges i to år
– Selvhjelpsbehandling over internett har vist seg å være et effektivt hjelpemiddel for å gjøre kognitiv atferdsterapi mer tilgjengelig for flere, og et slik web-basert behandlingsprogram mot insomni har nylig vist svært lovende resultater, sier søvnforsker og psykolog Håvard Kallestad ved St. Olavs Hospital i en pressemelding.

Studiedeltakerne vil føre søvndagbøker og få tilpassete og konkrete forslag om endringer av vaner og tankemønstre gjennom lyd, video og tekst. Behandlingen varer i seks til åtte uker, men deltakerne vil bli fulgt opp i to år etter endt behandling.

Mulig lavterskeltilbud
Studien er en randomisert behandlingsstudie, det vil si at deltakere ved loddtrekning enten blir tilbudt den nettbaserte kognitive atferdsterapien eller en nettside med råd for å få bedre søvn. Forskerne vil også undersøke effekten behandlingen har på arbeidsevne og sykemeldinger.

– Dersom studien viser positive resultater vil vi kunne tilby en ny lavterskel-behandling til en stor pasientgruppe, uten venteliste, også i områder som er langt unna ekspertise, sier Kallestad.

Powered by Labrador CMS