SPØRSMÅL: Professor emeritus Ole-Erik Iversen mener det åpner for mange spørsmål når det nå skal bli lov å abortere ett tvillingfoster. Foto: Per Corneliussen

– Kan bli ny runde om reservasjonsrett

Professor emeritus Ole-Erik Iversen mener flere kan ønske å reservere seg mot å utføre abort når fosterreduksjon av tvillinger blir en rettighet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Justisdepartementet har konkludert med at det er lov til å fjerne ett friskt tvillingfoster.

Iversen påpeker at det ikke er noen dokumentert erfaring med slike inngrep før uke 12 i Norge.

– I praksis blir dette sikkert en sjelden problemstilling, men det prinsipielle er like viktig uansett, sier Iversen, professor emeritus ved Universitetet i Bergen.

Ny runde om reservasjonsrett
Iversen ser for seg en rekke mulige konsekvenser av den nye juridiske vurderingen som fastslår at fosterreduksjon av tvillinger er en rettighet før uke 12.

– Blir det en ny runde med leger som vil reservere seg mot å utføre dette vanskelige og høyteknologiske inngrepet? Jeg tror vi får en ny debatt om reservasjonsrett her, sier Iversen.

Kritisk fagmiljø
Han påpeker at fagmiljøet synes enstemmig kritisk både av etiske og medisinske grunner.

Les: Frykter konsekvensene av fosterreduksjon.

– Det er 15-20 prosent økt risiko for fosterdød av gjenværende tvilling ved et slikt inngrep. Det er heller ingen dokumentert medisinsk gevinst, sier han.

Tidlig ultralyd
Han ser også for seg at flere gravide kan komme til å ønske tidlig ultralyd.

– Kan vi også risikere et rush av tidlig gravide som vil utelukke tvillinger ved å ta tidlig ultralyd? spør han.

Alle tidligere diskusjoner om ny teknologi som har satt abortloven på prøve har blitt løst med forskriftsendring.

Innskrenking må i Stortinget
Iversen påpeker at for å innskrenke abortloven, slik man nå må dersom man ikke ønsker fosterreduksjon i 1. trimester, må saken opp i Stortinget. Det vil i tilfelle bli for første gang på 40 år.

– Jeg ønsker ikke ny Stortingsbehandling, men dersom man ikke ønsker denne retten, har man malt seg opp i et hjørne, da er mulighetene nå få, sier Iversen.

Powered by Labrador CMS