BEHANDLING: Immunceller, også kalt T-celler, kan angripe kreftcellene. Foto: Colourbox

Ni av ti blodkreftpasienter ble kreftfrie

27 av 29 pasienter med alvorlig leukemi ble symptomfrie etter å ha blitt behandlet med immunterapi, viser foreløpige resultater fra en amerikansk studie.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Resultatene ble presentert på den årlige konferansen for American Association for Advancement for Science (AAAS) søndag.

Flere av pasientene med akutt lymfatisk leukemi var dødssyke da de startet behandlingen i 2013, og hadde fått anslått mellom to og fem måneder igjen å leve. Etter behandlingen med injeksjoner var det ingen spor av kreft i benmargen deres.

– Dette er enestående. Å få så gode resultater på en pasientgruppe med en så avansert og aggressiv krefttype er unikt, sa forsker og professor Stanley Riddell, som har ledet den nye studien ved Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle i USA, ifølge The Guardian.

– Et kjempegjennombrudd
Riddell, som har forsket på immunterapi i over 25 år, mener resultatene representerer et potensielt paradigmeskifte innen kreftbehandling. Samtidig understreker han at dette ikke vil «redde alle», slik cellegift og strålebehandling heller ikke har gjort.

– At ni av ti ble symptomfrie betyr ikke at de helbredet, for kreften kan komme tilbake. Men at nesten alle som deltok i studien responderte på behandlingen, er i seg selv et kjempegjennombrudd, uttaler Riddell.

I tillegg responderte 19 av 30 pasienter med en annen kreftform, non-Hodgkin lymfom, godt på behandlingen.

Kroppens egne celler
Immunterapi har blitt presentert som «det store» innen kreftforskning de siste årene, men egentlig ligger det 30 år med grunnforskning bak. Immunterapi er en måte å behandle kreft på der kroppens eget immunforsvar aktiveres for å bekjempe kreftcellene.

Behandlingen går ut på å «trene opp» pasientens egne immunceller, også kalt T-celler, til å drepe kreftceller. Legene henter ut immunceller fra pasienter og instruerer dem til å drepe kreftceller, før de settes tilbake i pasienten.

Riddell og kollegene arbeider kontinuerlig med å forbedre metoden og undersøke hvilke doser man trygt kan gi pasienten.

Det var til sammen syv pasienter som reagerte så dårlig på behandlingen at de trengte intensivbehandling. To pasienter døde i studien.

Det knyttes stor spenning til hvor lenge studiepasientene vil forbli symptomfrie. Studien, som ikke er publisert, er finansiert av Juno Therapeutics.

Powered by Labrador CMS