99 leger fikk en advarsel i fjor

I alt 159 reaksjoner var rettet mot leger, og 37 leger mistet autorisasjonen sin i fjor.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Vi regner med en nedgang i antall reaksjoner neste år, forutsatt at vi behandler færre saker i år enn i fjor. Jan Fredrik Andresen, direktør i Statens helsetilsyn

Aldri før har så mange leger fått en reaksjon fra Statens helsetilsyn.
159 reaksjoner var rettet mot leger i fjor. 37 leger ble fratatt autorisasjonen, 99 fikk en advarsel, 14 fikk begrenset autorisasjon, og 8 mistet helt eller delvis rekvireringsrett.
Til sammenligning fikk 54 leger en advarsel i 2014, og 32 mistet autorisasjonen.
Årsaken til den store økningen, er at Helsetilsynet gjorde en dugnad for å få unna saker som ventet på behandling.
Ikke permanent ressursøkning
I 2014 ble 403 saker avsluttet, mot 595 i fjor. Ifølge Statens helsetilsyn vil den ekstra innsatsen i fjor bety at antallet reaksjoner neste år vil bli færre.
– Vi regner med en nedgang i antall reaksjoner neste år, forutsatt at vi behandler færre saker i år enn i fjor, sier direktør Jan Fredrik Andresen i Statens helsetilsyn til Dagens Medisin.
– Har dere økt ressursbruken generelt, slik at behandlingstiden vil bli kortere i fremtiden?
– Nei, vi har ikke økt ressursbruken til denne typen saker permanent, men vi gjorde en dugnad i fjor for å få ferdigbehandlet saker som lå på vent, svarer Andresen.
Faglig svikt
Den hyppigste grunnen til at leger mistet lisensen i fjor var faglig svikt. Dette gjaldt 35 leger. For ti av dem var rusmiddelbruk en årsak, fire leger ble fratatt autorisasjonen på grunn av seksuell utnytting av pasient, og seks leger hadde ikke innrettet seg etter advarsel. Én og samme lege kan bli fratatt autorisasjonen av flere grunner.

Blant sykepleierne var rusmiddelbruk og legemiddeltyveri den vanligste årsaken til fratatt autorisasjon.
Klagesaker
Drøyt hvert tredje blant leger og helsepersonell som søker om ny autorisasjon eller rekvireringsrett, får innvilget søknaden sin. Statens helsetilsyn behandlet 163 slike søknader i fjor, hvorav 59 ble innvilget. Ny autorisasjon ble gitt til 20 helsepersonell, og 27 fikk begrenset autorisasjon.

162 klager på vedtak ble oversendt til Statens helsepersonellnemnd (HPN). Nemnda stadfestet 108 vedtak, omgjorde sju og opphevet to vedtak.

Les mer om reaksjoner mot helsepersonell i fjor her.

Powered by Labrador CMS