Ber regjeringen fylle det økte ressursbehovet skapt av pakkeforløpene

Pasientombudenes pakkeforløp-kritikk synliggjør konsekvensene av Høies vegring mot å bevilge mer penger, mener Arbeiderpartiet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nylig la pasient- og brukerombudene i Norge frem sin årsmelding for 2015. Ombudene hevder at ordningen med kreftpakkeforløp fører til at kreftpasienter prioriteres på bekostning av andre pasientgrupper.

Nå ber Arbeiderpartiet om at regjeringen finner ut hvor mye mer penger sykehusene trenger som følge av ordningen, og at den følger opp med økte sykehusbevilgninger.

Radiografi og patologi
Prioriteringen av kreftpasientene skyldes ifølge pasient- og brukerombudene strengere tidsfrister og høyere rapporteringskrav knyttet til denne pasientgruppen. «Dette gjelder særlig på områdene radiografi og patologi», heter det i årsmeldingen. Pasient- og brukerombudene krever at sykehusene sikres nok ressurser til pakkeforløpsordningen:

«Ombudene støtter innføringen av pakkeforløpene og ser at dette vil kunne bidra til effektive behandlingsforløp også utenfor kreftområdet. Ombudene er imidlertid skeptiske til om økt fokus er tilstrekkelig, eller om det også er behov for økte ressurser», heter det i årsmeldingen.

Ombudene etterlyser dessuten en risikovurdering over hvilke følger kreftpakkeforløpene får for andre pasientgrupper.

– Synliggjør konsekvensene
Våren 2014 gjorde helseminister Bent Høie (H) det tydelig at sykehusene ikke kunne regne med å få mer penger til å innføre pakkeforløpene. Helsepolitisk talsperson Torgeir Micaelsen i Arbeiderpartiet mener pasientombudenes konklusjoner synliggjør konsekvensene ved helseministerens manglende bevilgninger.

– Jeg er enig i at det kan være en del å hente på at sykehusene organiserer seg smartere og lærer av dem som er best organisert. Men å tro at en såpass ambisiøs strategi skal kunne gjennomføres på så kort tid uten å utløse behov for tilførte ressurser – både på bemanningssiden og på utstyrssiden – det er naivt, sier Micaelsen til Dagens Medisin.

Arbeiderpartiet er bekymret både for variasjoner i kreftbehandlingen mellom ulike sykehus – og for at særlig eldre og skrøpelige pasienter blir nedprioritert – som følge av manglende ressurser.

Ber om bevilgninger
Arbeiderpartiet tar nå til orde for at regjeringen legger frem et anslag over mye mer ressurser sykehusene trenger til pakkeforløpene, basert på de foreløpige erfaringene med ordningen. Deretter forventer partiet at helseministeren gjennom revidert statsbudsjett foreslår økte bevilgninger til sykehusene, som svarer til dette behovet.

– Høie har mye å gå på når det gjelder sykehusøkonomien, ut fra valgløftene han har gitt. Dette kunne være en måte å håndtere det etterslepet han selv har skapt etter to og et halvt år som helseminister, sier Micaelsen.

Skal evalueres
Kristin Ørmen Johnsen, sykehuspolitisk talsperson for Høyre på Stortinget, holder fast ved at utfordringene i kreftbehandlingen i stor grad har handlet om organisering. Hun mener dessuten at Arbeiderpartiets skyter seg i foten med sitt rop om økte bevilgninger til sykehusene.

– Sykehusene har siden denne regjeringen tiltrådte, fått mer enn seks milliarder i økte bevilgninger. I Arbeiderpartiets regjeringsperiode sto bevilgningene omtrent stille, sier Johnsen.

Hun forteller at ordningen med pakkeforløp vil evalueres, og at denne evalueringen vil avgjøre hvilke justeringer som eventuelt skal gjøres.

– Vi måtte begynne et sted
Regjeringen uttalte i høst at den vil innføre pakkeforløp også innen psykisk helse. Johnsen forteller at det er interesse i partiet for å utvide ordningen til å gjelde ytterligere flere diagnoser.

– Hvordan kommenterer du pasientombudenes kritikk om at ordningen favoriserer kreftpasienter på bekostning av andre grupper?

– Vi måtte begynne et sted, og uansett hvor vi skulle begynne, ville det føre til at noen pasientgrupper ble favorisert. Vi valgte å begynne med kreft, fordi det er en sykdom som er dødelig hvis den ikke blir behandlet, der det er kjempeviktig å komme tidlig i gang med behandling. Så jeg synes ikke kritikken er helt berettiget. Vi gikk til valg på å heve kreftbehandlingen og sette den i system, sier Johnsen.

Powered by Labrador CMS