Ut mot «mannlig kameraderi» på sykehusene

– Det pågår en regelmessig diskriminering av kvinnelige kirurger med lederambisjoner, sier overlege Olaug Villanger.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I et intervju med Dagens Næringsliv mandag, sier overlege og kirurg Olaug Villanger ved Oslo universitetssykehus at kvinnelige overleger som ønsker lederposisjoner blir møtt av et «glasstak» og utsatt for forskjellsbehandling og sanksjoner.

Villanger, som tidligere var foretakstillitsvalgt på Rikshospitalet, presiserer at kritikken rettes mot en systemfeil som hun mener må korrigeres.

– Noen må fronte dette for å få til en endring, sier Villanger til avisen.

Hun får støtte i kritikken av foretakstillitsvalgt Asmund Bredeli og Arne Christian Mohn, som inntil nylig var leder av Norsk kirurgisk forening.

Villanger har tidligere vært leder av Norsk kirurgisk forening, og har lenge jobbet for rekruttering av kvinner til kirurgien. Til Dagens Medisin har hun tidligere uttalt at hun mener det er uakseptabelt at kvinner kommer i bakerste rekke:
– For å rekruttere flere kvinner til kirurgien, må vi tørre å velge en kvinne blant like godt kvalifiserte søkere. Det skal ikke være slik at for å få en stilling, må kvinnelige kirurger være hakket hvassere - enda flinkere - enn menn for å komme i betraktning, uttalte Villanger.


Villanger sier til Dagens Næringsliv at hun ble motarbeidet da hun søkte lederstilling på Rikshospitalet for noen år siden; da måtte hun gjennom en ekstern evauleringsrunde.

– Dette var det ingen av de andre lederne på mitt nivå som måtte gjennom.
Hennes nærmeste sjef den gang, kirurg Bjørn Atle Bjørnbeth, er uenig i at det foregår en slik regelmessig diskriminering av kvinner med lederambisjoner i den delene av organisasjonen han kjenner. Imidlertid sier han at han mener Villanger reiser en viktig debatt, og at han ikke utelukker at det finnes slike eksempler, ifølge DN.
HR-direktør ved OUS, Morten Meyer, sier til avisen at man er opmerksomme på disse problemstillingene.

Powered by Labrador CMS